Почетна > Бизнис
Бизнис

Турински: У Србији најтраженији трговци и ИТ стручњаци, недостају занатлије

У Србији су нека од најтраженијих занимања трговци и продавци, ИТ стручњаци и административни радници, док тржишту рада највише недостају занатлије, рекао је данас представник Инфостуда Милош Турински.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Он је за Танјуг навео да је до јуна ове године на Инфостуду објављено више од 38.000 огласа за посао, што је за 10 одсто мање него у истом периоду прошле године, када их је објављено око 42.000.

Према речима Туринског, постоји велико интересовање и послове у машинству, електротехници и угоститељству.

Додао је да су поменута занимања најтраженија већ годинама и да у том смислу нема велике разлике у односу на прошлу годину.

„То су најтраженији послови у последњих 15, 20 година. Трговина и продаја држи прво место од оснивања Инфостуда“, рекао је Турински.

Он је навео да ће ти послови бити тражени и у наредном периоду и додао да се може очекивати да ће убудуће и аутомеханичари, фризери, столари и водоинсталатери бити у дефициту.

Све више тржишту рада недостају и професионални возачи и кувари.

Турински објашњава да нема довољно занатлија јер је велики број квалификованих радника отишао у Западну Европу, док млади у Србији нису заинтересовани да се баве тим занимањима, већ желе да раде неке савременије послове.

„Морамо да радимо на едукацији, да млади схвате да ова занимања нису мање вредна и да могу да им донесу, сигуран и стабилан посао са једне стране, а са друге и високу зараду“, рекао је Турински.

Када је реч о занимањима која су најбоље плаћена,Турински наводи да предњаче послови у ИТ сектору, где је просечна зарада око 1.700 евра, а добро су плаћени и занати, где зарада може да износи до 3.000 евра.

„ИТ сектор је ове године претрпео благу кризу и ту имамо благи застој у запошљавању, али очекујем да ће се то променити већ почетком следеће године“, рекао је Турински.

Пандемија је донела бројне новине у начину пословања, попут рада од куће који је постао пракса у многим фирмама, а Турински истиче да се на годишњем нивоу нуди око 4.000 послова које омогућавају рад од куће или са неког удаљеног места.

„Довољно је да имате лаптоп, интернет или мобилни телефон у зависности од позиције и посла којим се бавите“, рекао је он.

Додао је да је дигитална писменост важна за сваки посао и да се очекује да људи знају да користе барем основне алате попут мејла, видео програма и конекције.

Evrozona: Industrijska proizvodnja u junu mesečno porasla za 0,5 odsto

Преузмите андроид апликацију.