Почетна > Свет
Свет

ЕК разматра укидање олакшица за трговину са Украјином

Европска комисија највероватније ће у јуну ове године разматрати укидање суспензије за све царине и квоте на украјински извоз пољопривредно-прехрамбених производа, након притужби држава чланица да прилив пољопривредних добара ставља пољопривреднике у ЕУ у неповољан положај.
Фото: Unsplash/Guillaume Perigois

Тренутна једногодишња шема привремене либерализације трговине, која је уведена након почетка сукоба у Украјини, укључује суспендовање царина и квота на увоз пољопривредно-прехрамбених производа из Украјине.

Док је скоро половина украјинске пољопривредне робе либерализована када је дубоки и свеобухватни споразум о слободној трговини (ДЦФТА) са ЕУ ступио на снагу 2016. године, остали производи су били подвргнути прелазном периоду либерализације трговине који је требало да траје до маја 2023. године.

У то време, предлог без преседана о суспензији увозних дажбина на све пољопривредне производе био је оправдан ради јачања украјинске привреде и доприноса постепеној интеграцији земље у унутрашње тржиште ЕУ.

Међутим, ЕК се већ мобилише да поново размотри овај аранжман као одговор на „растући притисак“ држава чланица

Уведене мере показале су се успешним јер је у децембру укупно три милиона тона жита извезено, међутим због тога су негодовале суседним земље, чланице ЕУ.

Тако су још у септембру румунски произвођачи житарица упозоравали да их прилив украјинског жита преко иницијативе „Солидарност“ гура близу банкрота, док су се у скорије време сличне притужбе чуле и из других суседних земаља, попут Пољске.

Делегације суседних земаља – укључујући Пољску, Мађарску и Румунију – нагласиле су потребу да се позабаве негативним утицајем украјинског увоза на суседне земље и утицајем на конкурентност њихових пољопривредника, а неке су тражиле компензацију.

Они су подржали идеју да се преиспита царински споразум за неке житарице увезене из Украјине, посебно у погледу провера санитарних и фитосанитарних (СПС) мера, истичући потенцијални ризик од увоза контаминираних житарица.

ЕК је саопштила да ће предстојећи самит ЕУ-Украјина, који се одржава 3. фебруара, бити „прилика“ да се разговара о сарадњи и подршци.

Solarni paneli u Beču na terasama, balkonima i lođama

Преузмите андроид апликацију.