Почетна > Свет
Свет

ЕК пријавила Мађарску Европском суду због ЛГБТ закона

Европска комисија одлучила је данас да пријави Мађарску Европском суду правде због закона који, како у Бриселу оцењују, врши дискриминацију људи на основу њихове сексуалне оријентације и одређености по питању идентитета и пола.
Фото: Unsplash/Kate-Kasiutich

У Европској комисији оцењују да овакав закон крши правила јединственог тржишта ЕУ, законе о заштити основних права појединаца, као и вредности ЕУ.

„Мађарски закон циља на садржај који промовише промену пола или хомосексуалност особа испод 18 година. ЕК је одлучила да овај случај изнесе пред суд јер мађарске власти нису на задовољавајући начини одговориле на захтев Брисела да коригују ову ситуацију”, кажу у Комисији, јавља Танјуг.

Мађарски премијер Виктор Орбан више пута је у Бриселу одговарао на питања медија о овом закону наводећи да је реч о правилима која „штите децу и њихове родитеље”.

У Бриселу напомињу да је са Мађарском већ постојао „сличан случај”, да се тада радило о одрицању одговорности, што је мађарски суд исправио пре него што је дошло до покретања прекршајног поступка.

Mađarski parlament usvojio rezoluciju o budućnosti EU

Преузмите андроид апликацију.