Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕК планира да се супротстави америчком закону о зеленим субвенцијама

Изашао је нацрт документа који ће Европска комисија представити сутра, а открива мере којима ЕУ планира да се супротстави америчком закону о зеленим субвенцијама.
Фото: Танјуг/AP/Virginia Mayo

У нацрту документа, које преноси Еурактив, наведене су мере које Европска комисија треба да предложи сутра као реакцију на амерички Закон о смањењу инфлације (ИРА).

Документ показује да би ЕК желела, између осталог, да предложи циљеве за индустријске капацитете, ниже регулаторно оптерећење за увођење нових технологија и дозволи више националних субвенција и пореских кредита за чисте технологије.

О предлозима ће расправљати Европски парламент, као и лидери ЕУ када се састану у Бриселу 9. и 10. фебруара.

Раније овог месеца, председница ЕК Урсула фон дер Лајен, представила је назнаке онога што она назива „Индустријски план зеленог договора“, а нацрт документа на 17 страница, под називом „Индустријски план зеленог договора за нулту доб“, проширује ове коментаре и дефинише како ће се план применити на регулаторно окружење, приступ финансијама, вештинама и трговину.

ЕК жели да „идентификује циљеве за индустријске капацитете до 2030. где је то неопходно како би се осигурало да стратешке зависности не доводе зелену транзицију у опасност“, наводи Еурактив.

Предлажу и лакше процесе издавања дозвола „дефинисањем специфичних временских ограничења за различите фазе издавања дозвола“ и увођењем „све на једном месту“ у државама чланицама.

Заједнички стандарди широм Европе омогућили би бржи излазак технологије на тржиште, нове ланце вредности у индустрији, и све то би европским произвођачима дало „предност у односу на конкуренцију, чак и на глобалном нивоу“.

Стриктна правила земаља чланица о помоћи или субвенцијама олакшана су још почетком пандемије, и додатно због рата у Украјини, а сада ЕК жели да додатно поједностави та правила као одговор на амерички закон о зеленим субвенцијама.

Предвиђене су и пореске олакшице које би привукле нове инвеститоре, као и продужени рокови за завршетак пројеката обновљиве енергије, а ЕК жели да смањи процес отворених тендера за нове технологије које се тичу одрживости.

У нацрту документа, ЕК признаје ризик везан за чињеницу да би бенефите веће државне помоћи највише осетиле земље које свакако имају велику фискалну моћ.

Додатно, документ наводи да је ЕК одлучна у намери да пружи структурални одговор на изазове инвестирања уз помоћ Европског фонда суверенитета.

Овај фонд предлог је у оквиру ревизије дугорочног буџета ЕУ, и планирано је да буде реализован пре лета 2023. године, али у документу се не прецизира колики би овај фонд био, и одакле би тачно дошла средства за њега.

Нацрт документа открива да ЕК намерава да установи Клуб критичних сирових материјала са партнерима, који би омогућио „безбедно, одрживо и доступно снабдевање“ материјалима за зелену и дигиталну транзицију.

Nemačka preduzima mere za smanjenje uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije

Преузмите андроид апликацију.