Почетна > Свет
Свет

Ејлворд: Ако су се богати решили ковида нек помогну и другима

Ако богате земље мисле да је пандемија готова требало би да помогну мање економски развијеним земљама да и оне дођу до те тачке, рекао је виши саветник Светске здравствене организације Брус Ејлворд.
Фото: Pixabay

Ејлворд је упозорио богатије земље да никако не одустају од бављења ковидом као глобалним проблемом нарочито сада уочи будућих потенцијалних таласа заразе, преноси Ројтерс.

Ејлворд каже да је то одустајање постало приметно у последњих неколико недеља након што је генерални директор СЗО Тедрос Гебрејесус изјавио да је на видику крај пандемије, а за коју је готово истовремено амерички председник Џозеф Бајден рекао да је завршена.

„Када их чујем како говоре да им је све потаман, позивам их да нам помогну да тако буде и у остатку света“, рекао је Ејлворд.

Он је ипак додао да Бајден има право да то изговори на домаћем плану, јер „Сједињене државе имају добар приступ решавању пандемије, а такође нису смањиле своју глобалну посвећеност у борби против ковида“.

Група АЦТ-акцелератор коју Ејлворд координира фокусира се на једнаку доступност вакцинама против ковида, третманима и тестовима широм света.

Ејлворд каже да његова група још није спремна да изађе из ванредне фазе борбе против пандемије и поручује да државе морају да буду у приправности и да имају третмане за сваки нови талас.

Spoljnoobaveštajna služba Rusije: Histerija NATO i EU zbog referenduma

Преузмите андроид апликацију.