Почетна > Свет
Свет

Спољнообавештајна служба Русије: Хистерија НАТО и ЕУ због референдума

Рефендуми у Донбасу, Запорошкој и Херсонској области изазивају „крајње нервозну, хистеричну“ реакцију у земљама НАТО и Европске уније, саопштила је Спољнообавештајна служба Русије.
Фото: WikimediaCommons/MediaPhoto.Org

Како преноси Спутњик, директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин саопштио је да према доступним подацима ти референдуми „изазивају крајње нервозну, у суштини, хистеричну реакцију у земљама НАТО и Европске уније“.

Руска служба је посебно скренула пажњу на изјаву високог представника ЕУ за спољне послове и политику безбедности Ђозепа Бореља од 20. септембра о томе да Брисел припрема нове санкције Русији, чија ће мета бити сви који су умешани у организацију овог гласања.

„Ипак, Борељ је самим тим открио истински однос западне владајуће класе према демократији: она мрзи народну вољу. Управо су референдуми један од основних инструмената реалне владавине народа, који не могу да контролишу олигархија и корумпирани политтехнолози“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да став Брисела одражава дубоки страх ‘колективног Запада’, где је власт сконцентрисана у рукама уске групе лица, мимо демократских процедура и може бити изгубљена у случају директног исказивања воље становништва.

Спољнообавештајна служба Русије је нагласила да управо Запад дискредитује појам и смисао демократије, „жонглирајући одговарајућом фразеологијом ради произвољног и крајње опасног раздвајања света на ‘исправне и неисправне’, у складу са својим интересима“.

„Међу првима су а приори такозване демократске земље, које су некада биле схватане као ‘светионици слободе’, али су се сада, у суштини, изобличиле у тоталитарно-либералне режиме, који не трпе слободу мишљења и говора. У табору такозваних ‘погрешних’ су државе у којима живи већи део становништва планете. Њима се лупају печати ‘ауторитарних и тоталитарних режима’. Притом управо у незападним државама живот се гради на основу поштовања према човеку, према традиционалним, свељудским вредностима, према праву на власт народа и самоопредељење“, наглашено је у саопштењу.

Peskov: Za DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast važio bi Ustav Rusije

Преузмите андроид апликацију.