Почетна > Србија
Србија

ЕБРД: Привреда Србије ће порасти за шест процената у 2021. години

Најновија прогноза ЕБРД-а, објављена јутрос, предвиђа снажан опоравак Србије ове године, праћен растом од 3,5 процената у 2022. години.
Фото: Pixabay/geralt

Србија је на путу значајног опоравка уз раст од шест процената у 2021. години, наводи се у најновијем извештају о регионалним економским изгледима, који је данас објавила Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

У својој прогнози, ЕБРД очекује опоравак потрошње након пандемије ковид-19 и повећање јавних инвестиција у складу са наставком експанзивне фискалне политике. У првом кварталу 2021. српска економија је порасла за 1,7 процената у односу на исти квартал 2020, поткрепљена снажним развојем грађевинског сектора, али и растом индустријске производње као и растом трговине, транспорта и туризма.

Раст БДП-а у 2021. години биће подржан додатним владиним издацима у здравству, субвенцијама за зараде и једнократним исплатама пензионерима и другим категоријама становништва. Матео Коланђели, директор ЕБРД-а за Србију и западни Балкан каже да су задовољни снажним економским опоравком у Србији.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.