Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Новосадске приче

Дворац “Еђшег” од дома спортиста, до културне станице

Велелепно здање старе стрељане, односно Еђшега, тесно је везан за рад најстаријег спортског и грађанског удружења у Новом Саду – Стрељачког друштва. Стрељачко друштво у Новом Саду  основала је група грађана 25. јуна 1790. године, а у време оснивања дружина је имала 30 чланова, док је наш град имао тек нешто више од 10.000 становника.
Фото: Pixabay/rottonara

Чланови били богати и угледни грађани.

Чланови друштва  били су богати и угледни новосадски грађани који су могли финансирати набавку оружја, муниције, опреме. У почетку чланови су већином били Немци, потом Срби, а касније су се придружили Мађари и припадници других националности.

Како објашњава директор Историјског архива града Петар Ђурђев, добро припремљен план и жеље оснивача наишле су на отпор друштвене реалности.

Због недостатка простора Друштво је 1797. године купило трошну кућу на градској периферији од Пала Чонградија за 423 форинте. Према речима Ђурђева, предузимљиви чланови друштва убрзо су проширили плац и саградили нову кућу од дасака у којој се налазила гостионица и топло купатило, а у делу великог дворишта уређен је простор за стрељану.

За прославу стогодишњице Стрељачке дружине 1890. године подигнут је Стрељачки дом, импозантна зграда у еклектичком стилу, какву је грађани данас познају, по пројекту Ђерђа (Георга) Молнара, док су грађевински радови били поверени предузимачу и градитељу Карлу Лереру.

По масовности, друго по реду у Војводини.

Како каже директор Историјског архива Петар Ђурђев за непуних годину дана у “Еђшегу” је формирано 16 клубова и секција: кошаркашки, фудбалски и куглашки клуб и секције за рвање, бокс, дизање тегова, бициклизам, мачевање, рукомет, стони тенис, веслање, атлетику, гимнастику, шах и планинарство.

По броју спортских екипа и чланова у Војводини само је “Спартак” био масовнији. Мушке и женске екипе надметале су се на свим нивоима такмичења, а спортом се бавило око 500 младих – истиче наш саговорник. Највише успеха имали су мушка и женска кошаркашка екипа које су се такмичиле у Првој савезној лиги.

Кошаркаш Ласло Демшар био је 79 пута рапрезентативац, а на 95 утакмица водио је као тренер женску репрезентацију Југославије.

Дворац у Антона Чехова добио је назив по Спортском клубу „Јединство“

После Другог светског рата стрељана је постала Друштвени дом, а њене просторије су користила разна спортска удружења.

Дворац у Антона Чехова добио је назив по Спортском клубу „Јединство“ који је тамо био смештен после Другог светског рата, а чији назив на мађарском језику гласи “Еђшег” – каже Ђурђев. Основан је 9. јуна 1945. године с идејом да на новим друштвеним основама створи услове да се омладина масовно бави спортом.

Окупљао је углавном мађарске спортисте, а касније половина чланова била је других националности.

Због немара, дворац “Еђшег” пропадао је деценијама, а проглашен је спомеником културе и стављен под заштиту државе 2007. године. Затрпан отпадом, руиниран, био је свратиште за бескућнике све до 2014. године када је зграда реконструисана и у потпуности опремљена, а дворцу враћен стари сјај.

Потенцијал “Еђшега” је данас потпуно искоришћен, пошто је пре неколико година проглашен за једну од културних станица у граду у којима се организују садржаји за децу, младе али и старије, а уметници и ствараоци у раскошном амбијенту могу да организују изложбе, концерте, предавања, пројекције филмовa.