Početna > Kulturna scena

Kulturna scena Novi Sad

Dve izložbe u čast 70 godina „Likovnog kruga“ od danas u Novom Sadu

Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ ove godine obeležava 70 godina od kada umetnice i umetnici stvaraju u svojim umetničkim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi sa dve velike izložbe, najavili su organizatori.
Foto: Pexels/Pixabay

Na platou ispred Petrovaradinske tvrđave 5. avgusta biće otvorena izložba „Krugovi kruga“ u okviru programskog luka „Dunavsko more“ Evropske prestonice kulture na kojoj će biti predstavljeno 23 umetnika i umetnice.

Otvaranje izložbe biće održano 5. avgusta u 20.22 časa ispred Duge kasarne.

Na istom mestu u isto vreme biće otvorena i 26. Godišnja izložba umetnika i umetnica koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi i na kojoj će biti predstavljeno 55 umetnika i umetnica.

U periodu trajanja izložbe „Krugovi kruga“, od 5. do 28. avgusta, u 18 ateljea biće predstavljena umetnost 23 umetnice i umetnika koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novi Sad ima nešto što nema ni jedan drugi grad u Evropi.

Već 70 godina postoji, u kontinuitetu, najveća svetska kolonija umetnica i umetnika. U 88 umetničkih ateljea, tokom sedam decenija, stvaralo je više od 500 umetnica i umetnika ostavljajući gradu umetničko blago neprocenljive vrednosti.

Ove godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, u programskom luku „Dunavsko more“, prikazaće bogatu umetničku ponudu umetnica i umetnika: moda, scenografija, kostimografija, ulja na platnu, umetnički objekti kombinovane tehnike, skulpture, fotografije, grafički dizajn, video radovi, mozaik…

Sve to će publika moći da vidi na jednom mestu, na Petrovaradinskoj tvrđavi u jedinstvenim umetničkim ateljeima. Ono što je najvrednije, moći će od samih umetnika da čuju o procesu stvaranja umetničkih dela i da osete atmosferu kreativnosti koja jedina vlada već 70 godina na jednoj od najlepših tvrđava na Dunavu.

Dejanu Aleksiću nagrada „Šušnjar“ za zbirku poezije u izdanju KCNS

 

Preuzmite android aplikaciju.