Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Две изложбе у част 70 година „Ликовног круга“ од данас у Новом Саду

Удружење уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“ ове године обележава 70 година од када уметнице и уметници стварају у својим уметничким атељеима на Петроварадинској тврђави са две велике изложбе, најавили су организатори.
Фото: Pexels/Pixabay

На платоу испред Петроварадинске тврђаве 5. августа биће отворена изложба „Кругови круга“ у оквиру програмског лука „Дунавско море“ Европске престонице културе на којој ће бити представљено 23 уметника и уметнице.

Отварање изложбе биће одржано 5. августа у 20.22 часа испред Дуге касарне.

На истом месту у исто време биће отворена и 26. Годишња изложба уметника и уметница који стварају на Петроварадинској тврђави и на којој ће бити представљено 55 уметника и уметница.

У периоду трајања изложбе „Кругови круга“, од 5. до 28. августа, у 18 атељеа биће представљена уметност 23 уметнице и уметника који стварају на Петроварадинској тврђави.

Нови Сад има нешто што нема ни један други град у Европи.

Већ 70 година постоји, у континуитету, највећа светска колонија уметница и уметника. У 88 уметничких атељеа, током седам деценија, стварало је више од 500 уметница и уметника остављајући граду уметничко благо непроценљиве вредности.

Ове године, када је Нови Сад Европска престоница културе, у програмском луку „Дунавско море“, приказаће богату уметничку понуду уметница и уметника: мода, сценографија, костимографија, уља на платну, уметнички објекти комбиноване технике, скулптуре, фотографије, графички дизајн, видео радови, мозаик…

Све то ће публика моћи да види на једном месту, на Петроварадинској тврђави у јединственим уметничким атељеима. Оно што је највредније, моћи ће од самих уметника да чују о процесу стварања уметничких дела и да осете атмосферу креативности која једина влада већ 70 година на једној од најлепших тврђава на Дунаву.

Dejanu Aleksiću nagrada „Šušnjar“ za zbirku poezije u izdanju KCNS

 

Преузмите андроид апликацију.