Познат по свом оштром и пикантном укусу, кефир има лагану конзистенцију, а може се јести на разине начине. Дијететичар је навела неколико важних предности овог млечног производа.
Кефир је ферментисан напитак познат по својим предностима за здравље црева, а његова конзистенција између јогурта и млека пружа извор неколико витамина и минерала. Али то су само неке од предности којих треба бити свестан. Ево шта све треба да знате о кефиру, укључујући и то колико дневно треба да га пијете.
– У давна времена кефир је било врло тражена суперхрана, о томе је писао Марко Поло, а у њему се купала Клеопатра – каже Џулиа Смољански, извршна директорка компаније Lifeway Foods.
Познат по свом оштром и пикантном укусу, кефир има лагану конзистенцију и може да се једе сам или у смутијима и другим рецептима. Будући да је ферментисано пиће, богат је извор пробиотика и других важних хранљивих ствари.
Кефир се може припремити од различитих врста млека, укључујући кравље, овчије и козије, а може се направити код куће или купити готов.
Ово су неке од потенцијалних предности.
Извор витамина и минерала
Jедна чаша кефира изврстан је извор витамина Д, рибофлавина, калцијума и фосфора, али и протеина, витамина А, витамина Б12, калијума и селена, све су то важне ствари за енергију током дана и имунолошко здравље.
„Поступак ферментације обогаћује садржај витамина Б1, Б12, К, фолне киселине, калцијума и аминокиселина те производи метаболите који подстичу здравље, иначе познати као постбиотици“, каже Керолајн Марголис.
Особе са интолеранцијом на лактозу такође могу да толеришу кефир јер процес ферментације помаже разградњи лактозе.
Јача имунитет
Како бисмо ојачали имунолошки систем, важна су здрава црева, која нас штите од бактерија и вируса.
С обзиром на свој састав богат пробиотицима, показало се да кефир подржава здрав имунолошки систем, па чак и модулира имунитет за сузбијање вирусних инфекција.
„Они који су на терапији антибиотицима или су је завршили могли би да открију колико кефир помаже пробавним сметањама и надокнађује добре бактерије у цревима које су можда лекови уклонили“, додаје Керолајн Марголис.
Сузбија упалу
„Студије су показале да они који једу кефир имају смањење концентрације проинфламаторних цитокина и повећане концентрације антиинфламаторних цитокина, што умањује упалу у нашем телу како би се смањио ризик од болести или компликација повезаних с болешћу“, истиче дијететичарка.
Постбиотички пептиди у кефиру који се производе током ферментације проучавају се због њихових антихипертензивних, противупалних и антиоксидативних својстава, којима утичу на све, од кардиоваскуларног здравља и спречавања дијабетеса до превенције аутоимуних болести.
Здравље костију
Кефир је природно изврстан извор калцијума, кључног нутријента за здравље костију. Неки брендови кефира су додатно обогаћени витамином Д, што има још већу добробит за здравље костију.
Побољшава расположење
„Било је студија које повезују кефир са повећањем нивоа серотонина и смањењем ризика од анксиозности и депресије. То је зато што се 90 одсто серотонина, као и других неуротрансмитера, производи у нашим цревима и шаље назад у мозак путем вагус живца, комуникација позната као осовина црева и мозга“, рекла је Керолајн Марголис.
Исто тако, кефир садржи триптофан, аминокиселину која служи као прекурсор серотонина, важан помоћник у повећању присуства серотонина у мозгу.
Антиканцерогено деловање
Неколико студија је показало да кефир има потенцијална антиканцерогена својства против рака дојке, рака дебелог црева и малигних Т лимфоцита. Но, они који се активно лече од рака или имају ослабљен имунитет требало би пре конзумирања кефира да разговарају са својим лекаром.
Колико кефира треба да конзумирате?
„Препоручује се конзумирање једног до два кефира од 200 грама сваки дан за максимално пробиотичко здравље“, истиче Керолајн Марголис.
Имајте на уму да се једна порција кефира од 200 грама рачуна као једна порција млечних производа.
Обичан кефир увек је најбољи, али ако више волите са укусом, покушајте да тражите онај са ограниченим количинама додатог шећера. Такође треба потражити врсте кефира за које на етикети пише да садрже живе и активне културе.
Недостаци кефира
Ова пробиотичка храна богата храњивим стварима нема много недостатака, али Керолајн Марголис каже да би они са ослабљеним имунитетом требало да разговарају са својим лекаром пре конзумирања кефира јер садржи живе и активне културе.
„Будући да кефир није намењен лечењу медицинских стања, саветујем вам да се посаветујете са својим лекаром или регистрованим дијететичаром о било каквим здравственмх проблемима, вашој исхрани и специфичним здравственим стањима“, закључила је Каролајн.
Појединци са алергијом на млечне протеине или они које је лекар саветовао да избегавају пробиотике из медицинских разлога требало би да избегавају и конзумирање кефира.
Преузмите андроид апликацију.