Почетна > Свет
Свет

Два иранска ратна брода пристала у Рио де Жанеиро упркос притиску САД

Два иранска ратна брода пристала су у Рио де Жанеиру након што је бразилска влада дала дозволу, упркос притиску САД да им то забрани.
Foto: Pixabay/Military_Material

Ратни бродови ИРИС Макран и ИРИС Дена су стигли у недељу ујутру, саопштила је лучка управа Рија.

Ројтерс је раније овог месеца известио да се Бразил повиновао притиску САД и да је одбио захтев Ирана да бродови пристану у Рију крајем јануара, у време када је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва летео у Вашингтон да се састане са америчким председником Џозефом Бајденом.

Заменик начелника бразилског поморског штаба вицеадмирал Карлос Едуардо Хорта Арентз дао је одобрење да ирански бродови пристану у Рију између 26. фебруара и 4. марта, објављено је у Службеном листу 23. фебруара.

Бразилска морнарица овлашћује страно пловило да пристане у Бразилу, али само након одобрења министарства спољних послова које узима у обзир молбу амбасаде која је тражила дозволу. Америчка амбасадорка Елизабета Багли позвала је 15. фебруара Бразил да не дозволи иранским бродовима да пристају.

„У прошлости су ти бродови омогуц́авали илегалну трговину и терористичке активности, а такође су санкционисани од стране Америке. Бразил је суверена нација, али ми чврсто верујемо да ти бродови не би требало нигде да пристају“, рекла је Багли.

Дипломатија са Ираном је била једна од најважнијих активности током Лулиног претходног председничког мандата, подсећа британска агенција.

Путинов указ дозвољава једногодишњи уговор за ангажовање странаца у војсци

Преузмите андроид апликацију.