Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дунавски парк, зелени бисер града (ВИДЕО)

Дунавски парк је најстарији и најлепши новосадски парк смештен у самом срцу града, у близини Дунава између Дунавске улице и Булевара Михајла Пупина.
Фото: Војводина уживо
Права оаза мира и зеленила која повезује природу и убрзани ритам града.

Екипа нашег портала, снимила је прелепе јесење боје у најстаријем Новосадском парку, чија реконструкција је недавно завршена.

Парк је идеално место за одмор, релаксацију и рекереацију Новосађана и тако већ 127 година. Парк се састоји од 13 функционалних целина чији су садржаји најновијом реконструкцијом унапређени.

Радови на реконструкцији износили су 121.288.833,25 динара, почели су крајем фебруара, а завршени су у октобру. Урађена је обнова свих стаза и прилаза на површини од 6.209 квадрата, постављена нова чесма и подигнуто 250 метара ограде око парка.

Офарбане су и поправљене постојеће клупе, а додато је 15 нових.

Сви који уживају у шетњи, седењу и проласку кроз парк на располагању сада имају 56 канти за отпатке, а постојећи кандалабери су реновирани.

Фото: Војводина уживо

Већина туристичких шетњи започиње посетом Дунавском парку који делује као из бајке са богатством дрвећа, цвећа и травнате површине, са миром који пружа у самом центру града.

Дунавски парк красе многобројне и ретке врсте дрвећа: туја, борова, чемпреса, лешника, платана, бреза, сребрне липе, дивљег кестена, јаблана и јела.

У њему се налази и веома леп и редак пирамидални храст лужњак, који је стављен под заштиту.

Парк украшава и велики број врста шибља: шимшира, жутике, јапанске дуње, црвеног дрена, клеке. У централном делу парка налази се језеро са малим острвом у средини.

Језеро се повремено порибљава. Језеро је генерално реконструисано 1978. године, када је први пут угостио и пар лабудова и неколико патака.
Фото: Војводина уживо

На улазу у Дунавски парк 1912. године постављена је прва профана скулпутра у облику фонтане „Девојка са рогом изобиља“ или „Нимфа“, која је рад чувеног српског вајара Ђорђа Јовановића.

Ђорђе Јовановић је неговао вајарски реализам где је могао свој таленат и познавање покрета тела и анатомије јасно да испољи. Иако је назив статуе “Девојка са рогом изобиља”, девојка не држи рог, већ рибу сома, из којег излази вода.

Поред разнолике флоре и скулптура у парку, имамо утисак као да се налазимо у врту из маште.

У парку се налазе скулптуре и споменици значајним историјским личностима као што су: споменик Ђури Јакшићу, фигура Преподобног Сергија Радоњешког , биста Бранка Радичевић и биста Мирослава Антића.

Дунавски парк представља и један од заштитних знакова Новог Сада, не заобилазан, и годинама уназад приказиван на, сада већ заборављеним, разгледницама нашег града

 

Novogodišnje manifestacije u Novom Sadu sve privlačnije u Evropi (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.