Почетна > Србија
Србија

Држава жели да промени тренд смањења броја становника

Неповољни показатељи, када је у питању број становника, очекују се на коначним резултатима пописа и држава свакодневно размишља о новим мерама како би се тај тренд променио, рекла је у интервјуу за лист Политика министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Она је оценила да је такав тренд у Србији присутан деценијама те да је годинама уназад стопа фертилитета 1,5 док је за просту репродукцију становништва потребно да та стопа буде 2,1.

„Овај негативан тренд опомиње, али и подстиче да заједно још више радимо да се овај тренд заустави. Проблем није настао преко ноћи, па тако не може ни бити решен одмах“, рекла је она.

Наводећи шта држава чини да се тренд промени истакла је да је прошле године два пута измењен Закон о финансијској подршци породицима са децом за чију је реализацију издвојено 20 милијарди динара.

„Наравно да држава ту неће стати, о новим мерама се размишља свакодневно“, поручила је она.

Подсетила је да је председник Србије најавио да ће од децембра држава омогући вантелесну оплодњу с донираним репродуктивним материјалом.

Министарка је истакла да сви надлежни органи и институције у Србији раде сихронизовано и интензивно на побољшању демографске слике.

Навела је да се ради на побољшавању услова и квалитета живота грађана, обезбеђивању радних места, повећању подршке младима, посебно онима у репродуктивном периоду.

„Циљ је да наши грађани остану у својој земљи, да овде рађају своју децу и да имамо дужи животни век“, рекла је она.

Кисић је рекла и да је број рођених у девет месеци ове године био већи за један одсто у односу на исти податак из прошле године.

„То можда некоме изгледа мало, али је свакако значајан корак напред, који охрабрује и показује да смо на добром путу“, рекла је она.

Додала је да верује да су тој промени допринеле мере финансијској подршци породици и повећање помоћи породиљама.

„Ефекте тих државних мера тек очекујемо“, рекла је она.

Поручила је да држава жели да системски реши питање продужења породиљског боловања и тако буде подршка родитељима.

„Родитељи треба да знају да је држава уз њих, да смо ту да будемо подршка и конкретним мерама стварамо још боље услове за њихов живот, али и живот њихове деце“, закључила је она.

Dodik: Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. svetao datum

 

Преузмите андроид апликацију.