Почетна > Србија
Србија

Додик: Улазак српске војске у Бањалуку 1918. светао датум

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је поводом годишњице од уласка српске војске у Бањалуку да је 21. новембар 1918. један од светлијих датума у историји тог града и српског народа, те да је тај догађај значио слободу за све народе на овом подручју.
Фото: PrtSc/YouTube/RTRS vijesti

Додик је нагласио да српски народ мора и треба да негује традицију обележавања великих историјских догађаја.

„У Бањалуци се данас клањамо сенима ослободилаца из Првог светског рата. То је наша света дужност према прецима који су ослободили овај град и то мора да се зна, да стално подсећамо на ову историјску чињеницу. Након дуго времена, Срби су се вратили свом националном и државном питању, данас смо интегрисани, те Република Српска и Република Србија заједно обележавају значајне догађаје из наше историје“, рекао је Додик за Срну.

Један од тих значајних догађаја за српски народ, рекао је Додик, свакако је и 21. новембар 1918. године датум када је ослобођена Бањалука у Првом светском рату.

„После пет векова окупације и ропства српски народ је коначно дочекао слободу. Слобода је дошла у Бањалуку и 22. априла 1945. године, након четири године фашистичке окупације, а затим се поново морала бранити и одбранити у периоду од 1991-1995. године у Одбрамбено-отаџбинском рату“, навео је Додик, указавши на велику жртву коју су Срби као слободарски народ поднели у протеклим ратовима.

Он је нагласио да би младе генерације кроз историју требало да науче и да никада не забораве борбу српског народа за слободу, чија је цена само у Првом светском рату била 1,3 милиона погинулих Срба.

У Бањалуци ће данас, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, бити обележене 104 године од уласка српске војске у овај град.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустрогарском.

Vesić: Srbija nastavlja da ulaže u infrastrukturu (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.