Почетна > Нови Сад
Актуелно Индекс Нови Сад

Други уписни рок на УНС-у: Индекси за безмало 2.400 бруцоша

За свршене матуранте који у првом уписном року нису успели да нађу своје место на жељеном факултету или високој школи време је да буду конструктивни и да разборито сагледају све своје опције. А оне постоје јер је на Универзитету у Новом Саду остало готово 2.400 бруцошких места: 127 на основним струковним студијама, 2.113 на основним академским и 155 на интегрисаним.
Фото: Градске инфо

Кандидати који ће окушати срећу на јесен пријављују се 1. и 2. септембра, док их пријемни испит чека 5. и 6. септембра, осим на Академији уметности, која ради провере посебних склоности има нешто дужи уписни рок за 40 преосталих места, од чега 11 буyетских, а 29 самофинансирајућих.

Департман музичке уметности документе прима 30. августа, а пријемне испите на смеровима извођачке уметности, музикологија, музичка педагогија и етномузикологија организује од 1. до 10. септембра. Прелиминарне резултате објавиће 12, коначне 14. септембра, док дан касније почиње упис.

На Департману драмских уметности кандидати ће се пријављивати 2. септембра и на пријемни испит излазити између 5. и 10. септембра.

Прелиминарни резултати биће на увиду 12, а коначни 15. септембра, кад почиње и упис на преостале одсеке: мултимедијалну режију и аудиовизуелне медије, где примају по два самофинансирајућа академца, док је на интердисциплинарним студијама дизајна видео-игара остало места за осам кандидата који ће се такође школовати о сопственом трошку.

Квоту за основне струковне студије попунио је само Медицински факултет, а на електротехнику ФТН-а може да се упише 20 буџетских и 64 самофинансирајућих студената.

На ПМФ-у је остало 18 слободних места на смеру оптометрија, док Факултет спорта и физичког васпитања прима још 25 будућих менаџера у спорту.

Када су у питању основне академске студије, ситуација је следећа: у другом уписном кругу Пољопривредни факултет расписао је конкурс за укупно 262 места (130 буџетских и 132 самофинансирајућа), а највише кандидата прима на смеру ратарство и повртарство (41/25), док на Филозофском факултету индекс може добити још 289 бруцоша (85/204), на свим одсецима, изузев енглеског језика и књижевности, педагогије, психологије, журналистике, социјалног рада, те комуникологије и односа са јавношћу.

На Технолошком факултету у оптицају су сви смерови, који у збиру имају 69 места (42/27), а понајвише се траже студенти технологије конзервисане хране (19). Правни факултет, у другом кругу, нуди прилику за 218 самофинансирајућих студената: на праву 172, а на смеру право, безбедност и унутрашњи послови 46. За оне који могу да покрију целокупну школарину има места и на студијском програму здравствена нега (18) Медицинског факултета, а у оквиру интегрисаних студија непопуњене квоте остале су на фармацији (1), медицини на енглеском језику (21) и денталној медицини на енглеском језику (7).

Економски факултет може да упише 29 буџетских студената на смеру рачуноводство и ревизија, те 147 самофинансирајућих на економији (146) и пословној информатици (1).

Да студира ПМФ, у првом уписном кругу определило се нешто више од половине очекиваних кандидата, па је тако остало упражњено чак 205 буџетских и 98 самофинансирајућих места за готово све програме осим за рачунарске науке и информационе технологије.

Посебно слаб одзив био је на интегрисаним студијама, тачније у групама за мастер професоре биологије, физике, математике, за које се одлучило само 13 матураната, док их је потребно 126, а иако је предвидела 20, настава хемије остала је без иједног уписаног бруцоша. Највиша уписна квота тренутно је за професоре математике (52), дипломиране екологе (45) и физичаре (40).

На Грађевинском факултету остало је још потенцијалних 73 бруцошких индекса, и то на грађевинарству 50 за буџетско школовање, а 13 за самофинансирање, док геодезију, о личном трошку, може да студира додатних 10 кандидата.

Технички факултет „Михајло Пупин” располаже са укупно 212 слободних места (93/119), понајвише на студијском програму информационе технологије (26/22), а Факултет спорта и физичког васпитања са 142 места за самофинансирајуће академце, од којих је 87 намењено држављанима Републике Србије који су у школској 2021/2022. години средњу школу завршили у иностранству.

Педагошки факултет у септембру може уписати 75 студената прве године на смеровима дипломирани учитељ (42/9), дипломирани васпитач (1/13) и дипломирани библиотекар (10/1), а Учитељски факултет на мађарском наставном језику укупно њих 37.

Vodič za brucoše: Studentski dom „Prof. Živojin Ćulum“ (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.