Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Други „EV Days“ на Новосадском сајму 8. и 9. септембра

„Electric Vehicle Days – EV Days“, манифестација посвећена електромобилности која представља ново глобално технолошко решење транспорта људи и робе одржаће се 8. и 9. септембра на Новосадском сајму.
Фото: EV Days

Организатори манифестације су компанија Нинамедија и Факултет техничких наука, уз подршку
Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма.

На данашњој конференцији присутнима су се обратили покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, генерални директрор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић, директорка „EV Days“, Сања Миковић, и проф. др Борис Думнић са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Сајамска манифестација ,,EV Days“ ће и ове године окупити велики број компанија из аутомобилске индустрије као и произвођаче делова пратеће инфаструктуре за електрична и хибридна возила. Директорка „EV Days“-а, Сања Миковић истакла је да ће се и ове године у програму наћи конференције и дискусије са искусним стручњацима из различитих области, као и излагачки део где ће посетиоци имати прилику да се упознају са многобројним возилима електричног и хибридног погона.

„Новина ове године ће бити тестинг зона која ће можда бити и најатрактивнија посетиоцима јер ће моћи да се ближе упознају и тестирају врхунска електрична, хибридна и плуг-ин возила и њихове компоненте.“, најављује Миковић.

Фото: EV Days
У Конгресном центру Мастер и у сајамској аули, ова дводневна стручна сајамска манифестација биће посвећена, поред електромобилности, и припадајућој инфраструктури, која је све заступљенија на светском тржишту аутомобила на електрични погон.

„Ако погледамо статистичке податке да је 2011. године продато 55.000 електричних аутомобила, а 2021. 7 милиона, јасно је зашто смо ми у овој причи. Електрични аутомобили су будућност, стога Секретаријат подржава ову манифестацију која свакако има своју будућност. Ово је иновативна иницијатива коју подржавамо, јер Војводина предњачи у дигиталној пољопривреди и ИТ сектору.“, истакао је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

У оквиру тематских целина овогодишњег сајма електричних аутомобила који се други пут одржава у Новом Саду, панели су посвећени електричним и хибридним возилима, развоју инфраструктуре за пуњење тих возила, док је трећи аспект посвећен извору електричне енергије за пуњење, производњу батерија, софтвера, као и саму безбедност оваквих возила и учешће у обављању саобраћајне делатности на неком подручју.

Проф. др Борис Думнић подсетио је на важан сегмент овог догађаја, а то је студентско такмичење „IEEE 4 Challenge“, пројекат намењен студентима који ће кроз 4 тематска изазова решавати проблеме са којима се сусрећу инжењери аутомобилске индустрије и поближе говорио о тематским целинама које нас очекују на манифестацији.

„Ове године, услед бројних изазова са којим се суочавамо у сектору енергетике, догађај је кроз панеле обрадио и шире теме које су уско повезане са енергетиком. На самом отварању, предавање ће одржати једна је од глобално најутицајних личности у овој области, проф.др Дејан Милић, један од твораца литијум – јонске батерије без које су електрична возила практично
незамислива“, објашњава проф. др Думнић.

Генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић изразио је задовољство што је Новосадски сајам изабран да буде домаћин места са ког ће се слати поруке важне за мобилност грађана у 21. веку.

Novi Sad kao pozornica svetskih filmskih hitova: Od holivudskih klasika do adaptacije Tolstoja

Преузмите андроид апликацију.