Почетна > Србија
Србија

Дрецун: Ако буде неопходно биће изводљив повратак српских безбедносних снага

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да ако буде неопоходно биће и изводљив повратак 1000 припадника српских безбедносних снага и додао да о томе који су начини да се то реализије не може да говори он, већ је то нешто о чему ће одлучити државно руководство, ако до тога дође.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Не треба сумњати да Србија има ресурсе да спроведе ту акцију. Надамо се да неће морати да дође до тога и да ће међународно присуство у складу са Резолуцијом 1244 реализовати оно што му је кључни задатак, а то је стварање сигурног окружења за све који живе на Косову и Метохији“, рекао је Дрецун за Телевизију К1.

Додао је да су и овог пута као и до сада Срби ти који су угрожени.

„Интересантно је то да је Приштина ноћас започела практично војну операцију заузимања северног дела Косовске Митровице чиме је створила операцијску основу за даље напредовање према Звечану и према Лепосавићу“, казао је Дрецун.

Додао је да су косовске снаге ставиле под котролу село Србовац, које је кључно на комуникацији Митровица- Лепосавић , оцењујући да то значи да обезбеђују и коридор за евентуално даље напедовање.

„По мени ово није крај те операције, осим ако западне државе не обуздају Приштину у свему томе“, рекао је Дрецун.

Оценио је да је неколико дана уназад створена таква атмосфера да је било јасно да ће Приштина извести неку озбиљнију акцију.

„Они су упадом специјалних параполицијских јединица у општинске изборене комисије на пар места изазвали пораст тензија, а онда су симулирали напад са срспке стране. Говоре о некаквим експлозовним направама, а нису доказали на који начин је било ко од Срба употребио било какве експлозвне направе“, нагласио је он.

Казао је да је албанска страна, посебно у Бошњачкој махали, бацила топовске ударе који, како је рекао, имају разарајућа дејства што је говорило да се изводи операција да би Срби били оптужени.

„И наравно одмах су водећи западни амбасадори изашли са изјавом да су мирни протести прихватљиви, али да није прихватљиво насиље у тим протестима и оптужили српску страну за наводно насиље и употребу експлозивних направа. Потпуно је било јасно шта ће се десити“, истакао је Дрецун.

Додао је да се види да они стационирају снаге у етнички мешовитим срединама на северном делу, као што су три солитера, Микро насеље, Суви До и да тиме стварају могућности за даље напредовање и јачање својх снага.

„Такође, веома забрињавајуће је да су јуче припадницима косовске полиције у Великој Хочи, када су одузимали вино из подрума српској породици, по први пут асистирали припадници такозваних косовских безбедносних снага. Каква је сада то некаква будућа војска Косова којој је задатак да малтретира Србе тако што заплењује вино некој српској породици?“, запитао је Дрецун.

Додао је да по његовом мишљену све ово личи на припрему даљег деловања косовских снага.

„По мени све ово личи на припрему да се у наредних неколико месеци, посебно од пролећа, под изговором склапања неких српских банди одметнутих бивших полицајаца, што се све сада види у јавности, створе услови за само стационирање припадника такозваних косовских безбедносих снага“, истакао је он.

Додао је да је то тим више извесно, јер Србија располаже информацијом да се припрема изградња још једне базе на северу Косова уз административну линију која би заправо била њима намењена.

„Имамо ситуацију која може да доведе до изузетно опасног развоја догађаја и Србија мора да одговори на све то. Ово је упозорење. Има више начина и није на мени да ја говорим како, то државно уководство треба то да каже“, истакао је Дрецун. Додао је да као посланик и председник Одбора за КиМ зна шта би могло да се уради.

„Један од начина јесте и да се коначно реализује ово упозорење, оно што годинама стоји, што Запад одбија, а то је повратак припадника наших снага безбедности. Говори се о стотинама, не хиљадама припадника. То би свако требало да схвати као озиљно упозорење“, рекао је Дрецун.

Он, ипак, истиче да је најбољи начин да се ситуација реши, да се испуне захтеви српског народа због изласка његових политичких представника из привремених институција самоуправе.

„Да се формира ЗСО и да Приштина одустане од оваквог масовног насиља које примењује према српском народу. Приштина је само могла повремено да уђе на север Косова до недавно, онда су направили, користећи кризу са таблицама, базу за стално стационирање тих специјалних јединица и на крају имамо ситуацију да могу и да доведу људство у те базе које су направили и припремају терен за упад такозваних косовских безбедносних снага“, закључио је Дрецун.

Srbija voz: Od 11. decembra važi novi red vožnje

Преузмите андроид апликацију.