Почетна > Бизнис
Бизнис

Домаћи мед по светским ценама

Србија је у последњих десет година знатно унапредила пчеларство, а на путу смо да постанемо значајни извозници, уверен је Родољуб Живадиновић, председник пчелара Србије.
Фото: Unsplash/Art-Rashen

Наш мед је све цењенији на страном тржишту, а домаћи пчелари имају много више разлога да буду задовољни него икада раније. Захваљујући бољој организацији, променама у законодавству и отварању погона за хомогенизацију у Рачи, откупна цена прешла је седам евра и први пут превазишла чак и цене у Европској унији.

„Уз помоћ државе и локалне заједнице направило смо погон у Рачи. Ми смо као пчелари дали 50 процената средстава, од укупно милион и шесто хиљада евра, колико вреди инвестиција, али нам се то вишеструко исплатило“ каже Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Живадиновић је на челу организације од 2008. године и потиче из пчеларског краја какав је Алексинац. Ова општина је позната по томе што има највише пчелара у Србији у односу на број становника, сада већ око 650 њих. Алексинац је добитник награда за развој пчеларства.

Од како је 2008. године стао на чело пчеларских удружења у Србији, учинио је са својим тимом сарадника јако много на побољшању услова за производњу меда, али и његовог квалитета и приближио нас европским стандардима.

„Ове године откупна цена је 7,1 евро по килограму што је много више него до сада. Разлог је једноставан, од како смо отворили наш погон, разни прекупци не могу да нас уцењују као некада. Пратимо и тржиште и продајемо када је цена виша, а када је ниска чувамо мед“, каже председник савеза.

MMF smanjio prognozu globalnog rasta na 3,6 odsto za 2022. i 2023.

Преузмите андроид апликацију.