Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дом здравља “Нови Сад” одржава радионицу „Ексцесивно испијање алкохола и адолесценти 2023“

Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство И ове године реализује пројекат “Ексцесивно испијање алкохола и адолесценти 2023”. Предвиђено је да психолози Саветовалишта за младе одрже радионице ученицима Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн”.
Фото: Градске инфо

Адолесценција је раздобље експериментисања и обликовања идентитета. Део овог развојног процеса укључује тражење нових сензација и преузимање ризика. Основни провод адолесцената је испијање великих количина алкохолних пића. Пијење се углавном одвија у групама, те је често у вези са неком другом друштвеном активношћу, као што су: изласци, журке, прославе рођендана…

Алкохол нарушава здравље адолесцента и спречава његов нормалан физички и психички развој. Рано настају органски поремећаји и вегетативне сметње. Употреба алкохола међу адолесцентима може имати озбиљне последице на њихово физичко и ментално здравље. Међу њима су:

1. Слаб успех у школи-губе ефикасност у учењу.

2. Анти-социјално понашање-прекомерном употребом алкохола се умањује критичност и зато понашање може да постане непристојно, догађају се недозвољене радње и кривчна дела.

3. Алкохол, пушење и конзумирање дроге-адолесценти који пију и пуше имају већу вероватноћу да ће почети узимати дрогу.

4. Незаштићени сексуални односи-постоји веза између пијења алкохола пре секса и некоришћења контрацепције. Ово може довести до трудноће и до повећаног ризика од неке полно преносиве инфекције.

5. Тровање алкохолом

Stručni skup „Obrazovanje pristupačno svima“ 22. septembra na Univerzitetu u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.