Postoji više od 100 vrsta karcinoma, a prema američkom Nacionalnom institutu za rak, „2022. godine, oko 1,9 miliona ljudi će imati dijagnozu raka u Sjedinjenim Državama“. Ne postoji jedinstven uzrok raka, ali faktori kao što su genetika, životne sredine i zdravstvene navike igraju veliku ulogu.
Rak je među tri vodeća uzroka smrti u SAD i vodeći uzrok smrti u svetu. Srećom, mnogi karcinomi se mogu rano otkriti, a nekoliko tipova se može rano sprečiti kroz promene u dnevnim rutinama i načinu života.
Pušenje
Više od desetine odraslih Amerikanaca trenutno puši, a više od milijardu ljudi širom sveta su redovni pušači. Pušenje je povezano sa mnogim zdravstvenim problemima (npr. bolesti srca), ali je posebno povezano sa širokim spektrom karcinoma. Smanjenje pušenja duvana ili prestanak pušenja može imati veliki uticaj na smanjenje rizika od ovih karcinoma. Slično tome, izbegavanje pasivnog pušenja može značajno smanjiti rizik od raka.
Često se raspravlja o zdravstvenim prednostima određenih vrsta alkohola, ali dugotrajna i prekomerna konzumacija alkohola takođe je povezana sa različitim vrstama raka.
Radijacija
Ultraljubičasto ili jonizujuće zračenje je veoma često oko ljudi. Ova zračenja oštećuju naše ćelije i DNK, uzrokujući abnormalnu reprodukciju ćelija, odnosno rak. Solarijumi su čest izvor takvog oštećenja ćelija ljudskog tela, posebno u slučaju raka kože (slično preteranom izlaganju suncu)
Potrošnja mesa
Nisu sve vrste mesa opasne ili povezane sa rakom. Zavisi od vrste mesa, aditiva i načina kuvanja. Na primer, određene toksične hemikalije poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika, koje oštećuju mehanizme reprodukcije naših ćelija, nastaju kada se meso mišića kuva na veoma visokim temperaturama (npr. prženje u tiganju ili roštilj direktno na plamenu). Ograničavanje potrošnje crvenog i prerađenog mesa može dodati i druge zdravstvene prednosti.
Vaša krvna grupa otkriva šta treba da jedete, a šta izbegavate
Preuzmite android aplikaciju.