Почетна > Србија
Србија

Додик: Српски свет је феноменлна идеја и нико не би требало да има ишта против

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Подгорици да је српски свет феноменална идеја и да нико не би требало да има ишта против ње.
Фото: Танјуг/Тихомир Бурзановић

„Српски свет подразумева да људи који припадају српском народу слободно промовишу своја уставна права у дотичној земљи, да могу да се политички окупљају, изражавају, да организују своје културне институције, да могу да праве своје школе и вртиће, да имају свој образовни систем као и свуда у свету, и у Немачкој и у Канади, да верују нашој Српској православној цркви, да поштују своју крсну славу“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Додик је истакао да су то вредноти које не би требало никога да вређају.

„У том погледу, позивам све људе српске националне припадности, где год да се налазе, да се посвете елементима нашег националног идентитета. Тај идентитет није усмерен ни против кога другог, ни против Црногораца, ни против Хрвата, ни Ескима, Кинеза“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је то свет у којем српски народ има право да изрази своје националне особености.

„То је свет у којем ми имамо право да изражавамо наше националне особености једнако као што то имају Французи и Немци или било ко други. Знам да постоји негативна конотација тога, али то не значи да ми треба да одустанемо од тога“, рекао је Додик, пренела је Срна.

Mandić i Dodik o HI Buk Bijela, Bilećekom jezeru i specijalnim odnosima

Преузмите андроид апликацију.