Почетна > Свет
Свет

Додик: Српска неће имати проблема финансијске природе

Република Српска има средства за исплату доспелих обавеза крајем јуна и лажна је прича да се налази у тешкој ситуацији, изјавио је председник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.
Фото: Танјуг/Борислав Ждриња

Додик је поручио да „Српска неће имати проблема финансијске природе“.

„Република Српска ће своје обавезе извршавати онако како то предвиђа буџет и законодавство. Напади на Српску у смислу драматизације ситуације нису ништа ново и они су координирани. Шта би хтели ови из америчке и британске амбасаде и дела европских земаља? Они би хтели да ми потпуно постанемо њихови зависници и да не можемо да се одбранимо од било каквих њихових злих намера према нама“, рекао је Додик.

Додик је истакао да су то покушали блокирајући одређена средства која су обезбеђена кроз разне трансфере, али да то неће угрозити Српску.

Он је додао да сви проблеми на економском плану у знатној мери долазе од погрешне политике коју води Запад иако, како је навео, наравно „има и наших слабости“.

Према Додиковим речима, Запад је генерисао инфлаторна и друга кретања на глобалном нивоу, од политике која иде за тим да сви трансфери према неким државама морају да прођу преко трансакционих рачуна које држе западне банке, а које одлучују о томе хоће ли нешто да пусте, без обзира што се ради о вашем новцу.

„То је једна колонијална ситуација, колонијална управа у којој они желе да дисциплинују некога“, поручио је Додик.

Према његовим речима, крајем јуна Српска има доспеће обавеза од 320 милиона КМ у једном дану.

„Српска је нудила да од Нове године сукцесивно изврши то плаћање, али то није прихваћено јер берзе не призају та правила. Ми смо вршили концентрацију и већ сада имамо тај новац на рачунима и можемо да то завршимо једнократно“, изјавио је председник Српске.

Када је реч о Међународном монетарном фонду, Додик је рекао да већ годинама не постоји аранжман са том институцијом.

„ММФ покушава овде да наметне неке своје политике, као што је смањивање плата, чиме се у оваквим околностима иде на дестабилизацију, а не стабилизацију. У међувремену, стране банке су одавде однеле више добити него што су дале помоћи“, нагласио је Додик.

Mekarti: Ima napretka u razgovorima sa Bajdenom oko povećanja limita duga

 

Преузмите андроид апликацију.