Почетна > Србија
Свет Србија

Додик: Српска ће директно бирати члана Председништва

Република Српска остаје при ставу да директно и на својој територији бира члана Председништва и то се неће мењати, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додик је нагласио да је поменути став Срба познат, те да је Бошњацима и Хрватима на неки начин остављена слобода да се договоре на том плану.

„На свим другим питањима Изборног закона БиХ желимо да будемо укључени. На пример, раније смо предлагали да се цензус повећа са три на пет одсто у смислу да елиминишемо основе политичке корупције, што би омогућило да партије буду неприкосновени власници мандата, односно да мандат припада странакама а не појединцима“, рекао је Додик.

Додик је додао да српска страна сматра и да је Централна изборна комисија БиХ у оваквом облику узурпирала права за спровођење избора на нивоу Српске за председника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Веће народа Српске и локалне изборе.

„Сматрамо да то није у надлежности те комисије већ Изборне комисије Српске. И један од наших основних захтева биће да се то питање коначно реши и да ЦИК БиХ једино што може да ради јесте да проводи изборе на нивоу Председништва и посланика за Представнички дом парламента БиХ. То је оно што јесте њен задатак, а све остало је узурпација“, појаснио је Додик.

Он је подсетио да је владајућа коалиција на нивоу БиХ, при свом формирању, рекла да ЦИК није изабрана законито, те да ће се то питање решавати у неком долазећем периоду.

„Ми сада изучавамо начин како да то решимо а један је да се у парламенту донесе одлука, разреше чланови ЦИК-а и изабере нова комисија. Други начин је да се интервенише у закону и стави услов да се мора бирати нова комисија. Ми ћемо изабрати начин који је најмање правно споран“, рекао је Додик.

Kisić: Srbija napravila značajne pomake u unapređenju rodne ravnopravnosti

Преузмите андроид апликацију.