Почетна > Свет
Свет

Додик: Шмитов задатак да декласира Републику Српску, нећемо посустати пред притисцима

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је задатак Кристијана Шмита да „декласира Српску“ и одбацио као нетачне изјаве високог представника, кога Република Српска не признаје, о непостојању границе међу ентитетима у БиХ.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додик је рекао да Српска неће посустати пред притисцима, преноси Срна.

„Анекс два Дејтонског мировног споразума каже да постоји линија разграничења – разграничење је овде кључно. Неко је сматрао да је нормално да ово разграничи. Неки, као што је Шмит, покушавају то нешто да обједине по цену да униште све од једног народа. У Сарајеву имате оне који стално аплаудирају његовим будалаштинама и лажима, спремни да прихвате да им странац наметне закон“, рекао је Додик новинарима на Јахорини где је учествовао на „Сабору младих Српске“.

Он сматра да „они који аплаудирају Шмиту“ очекују да Срби имају проблеме.

„Шмит је доведен као лажан и његов задатак је да лаже. Он не оклева да лаже. Његов задатак је да Републику Српску доведе до бесмисла, да јој узме имовину, затвори председника“, рекао је Додик.

Он је поновио да Савет безбедности УН није именовао Шмита за високог представника и да он зато није високи представник, па, како је навео, самим тим није ни битно шта он каже.

Шмит је недавно рекао да је неодговорно организовати протесте на међуентитетској линији разграничења и навео да међуентитетска линија разграничења није граница између Републике Српске и Федерације БиХ, већ искључиво административна линија.

„Сви покушаји да се међуентитетска линија разграничења прикаже као линија раздвајања БиХ представљају јефтину манипулацију грађанима“, написао је Шмит на друштвеној мрежи „X“ (некада Твитер).

Након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, који је био најављен за петак испред Суда и Тужилаштва БиХ, у петак су одржани мирни протести на ентитској граници у Источном Сарајеву, Добоју, Лопарама и у Невесињу.

Грађани су на пола сата обуставили саобраћај како би исказали незадовољство забраном протеста у Сарајеву и пружили подршку Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу, против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу.

Medvedev: Militarizacija Japana komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu

Преузмите андроид апликацију.