Почетна > Свет
Свет

Медведев: Милитаризација Јапана компликује ситуацију у Азијско-пацифичком региону

Заменик председника руског Савета за безбедност и бивши председник Русије Дмитриј Медведев оценио је данас да јапанска, како је навео, „милитаризација“ компликује ситуацију у Азијско-пацифичком региону.
Фото: Танјуг/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP, File

„За жаљење је што су јапанске власти наставиле курс ка новој милитаризацији земље“, рекао је Медведев у Јужно-Сахалинску, на скупу поводом Дана победе над милитаристичким Јапаном и краја Другог светског рата, који се у Русији обележава 3. септембра, преноси ТАСС.

Медведев је истакао да Јапан, уз помоћ САД-а, шири своју војну инфраструктуру и повећава куповину наоружања.

„Јапан се све више укључује у конфронтацију са Русијом пружајући војну помоћ Украјини“, рекао је Медведев.

Према његовој оцени, употреба нуклеарног оружја против Јапана 1945. године без војне потребе открила је право лице САД.

„У августу 1945. године америчке трупе су бациле нуклеарне бомбе на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки. Познато је да није било војног разлога за то. САД су само хтеле да покажу своје империјалне амбиције и бруталну силу“, сматра Медведев.

Навео је да се око 280.000 људи од почетка године пријавило за професионалну службу у руској војсци, укључујући и резервисте.

Јапанско министарство одбране у четвртак је затражило рекордне 53 милијарде долара у буџету за одбрану за наредну фискалну годину, као део највећег војног јачања Јапана од Другог светског рата у циљу удвостручавања потрошње на одбрану на два одсто бруто домаћег производа до 2027. године.

Русија је ове године одлучила да прогласи 3. септембар, дан након капитулације Јапана у Другом светском рату, Даном победе над милитаристичким Јапаном, због чега је Токио уложио протест, наводи Ројтерс.

Русија и Јапан деценијама имају територијални спор у вези са неколико малих острва у близини Хокаида, која припадају Русији и која Москва назива јужним Курилима, а Јапан полаже право на њих називајући их својом Северном Територијом.

Спор око области коју је заузео Совјетски Савез последњих дана Другог светског рата онемогућио је да Токио и Москва постигну мировни споразум којим се формално окончавају непријатељства.

Zapad od Zelenskog pravi nobelovca

Преузмите андроид апликацију.