Почетна > Свет
Свет Србија

Додик: Шмит нека јавно покаже резолуцију којом је потврђен његов избор

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит требало јавно да покаже резолуцију којом је потврђен и  докаже да је високи представник.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Ја не тумачим Дејтонски споразум, већ га читам, а тамо у Анексу 10 пише да високог представника потврђује Савет безбедности УН-а. Шмит нека јавно покаже резолуцију којом је потврђен и тако докаже да је високи представник. Али, то не постоји и он зна да се лажно представља. То показује и одговор Антонија Гутереша јер ни он није потврдио да постоји таква резолуција Савета безбедности. Шмит опет лажима покушава да ствари окрене наопачке“, написао је Додик на платформи X (Твитер).

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит изјавио је да Додик “свесно не разуме Дејтонски споразум“ и да “крши“ његову позицију.

“То је у супротности с међународним правом. Иако је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш јасно одговорио на писмо чланице Председништва БиХ Жељке Цвијановић о мом избору, Додик то не признаје. Високи представник остаје институција међународе заједнице у циљу обезбеђења мира у БиХ и ја то озбиљно схватам. Додику и његовим пријатељима желим да кажем да је боље да му пријатељски објасне каква је реалност, јер ради на томе да постане неподношљив у политичком смислу. Нека Додик не потцењује одлучност међународне заједнице“, рекао је јуче Шмит.

Vučić: Susret sa Erdoganom će biti korak u poboljšanju odnosa

Преузмите андроид апликацију.