Почетна > Свет
Свет

Додик: Поражена могућност заједничког живота у БиХ

У Босни и Херцеговини поражена је било каква могућност заједничког живота у постојећем политичком оквиру, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Он је, у изјави за Срну, рекао да „један народ и његови политички представници“ не разумеју да други у БиХ не виде ни прошлост, ни садашњост, ни будућност као они, не виде суседе као они, нити разумеју да право на БиХ имају сви једнако.

„Спровођење политике жртве, по којој је неко стално дужан да ти испуњава жеље, плаћа штету, даје донације, одлучује и ради уместо тебе, је политичка инфантилност из које сарајевски, углавном бошњачки политичари никако да изађу“, рекао је Додик, преноси портал РТРС.

Коментаришући изјаву председника СДА Бакира Изетбеговића да Србија и њен председник Александар Вучић не треба да „шаљу вакцине или жито у БиХ, нити да говоре лепе речи“, али да очекује да се престане са, како је рекао, „прогоном бранилаца“, Додик је поручио да ни Србија ни Република Српска ништа нису дужне БиХ, ни морално ни материјално.

Истакао је да је Република Српска захвална Србији на свему, посебно на вакцинама које је несебично делила са свима када су и грађанима Србије биле потребне.

Додик је упитао зашто Изетбеговић тада није рекао председнику Србије Александру Вучићу и Србији да БиХ не требају вакцине и зашто је више хиљада људи из Федерације БиХ ишло на вакцинацију у Србију.

„Зашто Изетбеговић свом народу није обезбедио вакцине, а на пример усред пандемије, преко Бисере Турковићеве, обезбедио је урме, због којих се цела ФБиХ и данас подсмева? То су питања за Изетбеговића, све друго је демагогија“, рекао је Додик.

Он сматра да помињањем наводне ратне штете коју би Србија требало да плати БиХ Бакир Изетбеговић наставља ратоборну реторику која последњих десетак дана добија на интензитету – од напада на Српску православну цркву, преко сталних удара на Републику Српску и све чешће на Србију.

„Срамота је да Изетбеговић притвореног припадника тзв. Армије БиХ зове браниоцем. Кривични закон ниједне државе, па ни ове у коју се куне Изетбеговић, не познаје категорију браниоца. Или је чинио злочине или није“, рекао је Додик.

Говорећи о држављанину БиХ који је 12. септембра ухапшен на граници са Србијом због сумње да је починио ратни злочин, Додик је навео да је он бранилац само у очима Бошњака, а да је за Републику Србију он исто што и било који преступник пред законом и поставио питање какве везе има власт Србије са тим предметом.

Додик сматра да Изетбеговић, који је, према његовој оцени, навикао да диригује правосуђу у БиХ покушава да спочитава Вучићу оно што сам ради, не рачунајући да постоје земље у којима је правосуђе независно.

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке