Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Новосађани, знате ли зашто је 15. септембар посебан датум у нашој националној историји?
Фото: Градске инфо

Вероватно би се данашња историја потпуно другачије писала да се Срби из Србије нису сјединили са Србима из разних делова света те је додатних 15000 војника олакшало пробој Солунског фронта.

Баш из тог разлога, 15. септембар је значајан, и представља дан када се српска војска подигла као феникс из пепела и успела да очува национални идентитет Срба.

Надљудски војнички подухват нашег народа огледа се у пробоју Солунског фронта који је извојсковала здравствено једва опорављена српска војска, чији капацитети у то време нису били довољни ни за упола мање подвиге.

Наши савременици често не знају ништа о овим историјским догађајима, те им ни овај датум не представља посебну радост, међутим, приметили смо да међу младима у нашем граду влада све већа потреба за учењем о темељима наше националне свести.

Управо из тог разлога, прошле године, законом је установљен празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Dobrosav Dević: Dan srpskog jedinstva je simbol rodoljublja!

Иако смо навикли да обележавамо датуме који нису тако весели као што су почетак НАТО агресије, и страдање нашег народа у логору Јасеновац и Олуји, ред је да почнемо да обележавамо и оне лепше датуме у нашој историји.

Нашим суграђанима, радост ради спајања са матицом Србијом веома је позната због присаједињења Бачке, Баната, Барање и Срема, те им је неописиво драго што коначно цела Србија може да проживи овај величанствени моменат слављења заједништва.

Идеја је да сви Срби, небитно у ком делу света живели, на овај дан одвоје делић свог времена како би на достојан начин однеговали култ заставе као најзначајнијег државног обележја.

На овај начин се брише граница између Србије и Републике Српске и подсећамо се да смо заправо један народ, који је заједничким снагама успео немогуће ствари кроз историју, јер “Само слога Србина спашава!“.

Као народ једино можемо да опстанемо уколико смо спремни да се боримо за своју будућност, a то значи да морамо да изграђујемо поштовање према застави и другим државним обележјима ма где год се у свету налазили.

Позивамо Вас да данас на своје домове поставите тробојницу и на тај начин допринесете очувању нашег националног идентитета.

 

Преузмите андроид апликацију.