Почетна > Србија
Србија

Додик: Нисам никаква опасност за европску безбедност

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да он није никаква опасност за европску безбедност и да је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок дезинформисала америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Додик је на платформи X (Твитер) навео да му је жао што је Бербокова дезинформисала Блинкена, појаснивши да Немачка није зауставила средства њему, већ Републици Српској.

„Ми смо замолили да се што пре повуку како би могли доћи нови инвеститори“, написао је Додик.

Додик је, такође, навео да се држи Дејтонског споразума и да брани тај документ.

„Шта то треба да урадим, а не радим што је у Дејтонском споразуму? Нисам ја никаква опасност за европску безбедност. Спроводим и браним мировни споразум који сте ви 1995. написали и њиме зауставили рат“, закључио је Додик.

Он је навео да би волео да било ко предочи једну реченицу, акцију или одлуку којом је изашао ван тог њиховог документа о БиХ.

Додик је тако реаговао на Блинкенову изјаву током данашње конференције за новинаре у Вашингтону са Бербоковом.

Блинкен је навео да је с министарком спољних послова Немачке разговарао о томе како ЕУ може да настави да врши притисак на учеснике који „доводе БиХ под велики ризик, нарочито на председника Републике Српске Милорада Додика, коришћењем свих неопходних алата и јачањем способности мисије за стабилизацију“.

„Веома ценимо немачко руковођење када је реч о ограничавању одређених финансијских токова према председнику Републике Српске (Милораду) Додику, поновном придруживању и јачању Еуфоровог програма ‘Алтеа'“, рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Вашингтону.

 

Vučić: Ponosni smo na svoju slobodu, neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.