Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Возачи, дочекајте зиму спремни: Десет савета како да припремите аутомобил за ниске температуре

Припрема аутомобила за зимски период је неопходна, како бисте били спремни за ниске температуре и временске непогоде, а истовремено и како бисте сачували буџет. Трошак потребних течности, опреме, великог и малог сервиса неупоредиво је мањи у односу на новац који бисте морали да дате, уколико би остали заглављени на путу током зимских услова.
Фото: Unsplash/Berke Citak

Зато, не чекајте да падне први снег како бисте припремили своје возило за зиму и прочитајте у тексту како да олакшате себи овај период и избегнете непријатности.

1. Зимске гуме
Фото: WikimediaCommons/HopsonRoad

Зимска опрема за возило у Србији је на сваком возилу обавезна од 1. новембра до 1. априла, наравно у њу спадају и зимске гуме. Зимске гуме нису само гуме за снег – то су гуме за температуре ниже од 7 степени (састав зимске гуме је такав да остаје мека и на ниским температурама, што омогућава бољу тракцију). Обавезно све 4 зимске гуме – комбинација 2 летње + 2 зимске је небезбедна и није по Закону. Више о томе колике су казне за не поседовање зимских гума и колико кошта мењање гума можете прочитати овде.

2. Одржавање гумених и пластичних делова

Препоручљиво је користити средство које садржи глицерин или разблажени глицерин са водом како бисте премазали све гумене и пластичне делове, укључујући брисаче и дихтунг гуме на вратима. Овим поступком ћете заштитити гумене делове од оштећења, а такође ћете спречити да се врата „залепе“ или заледе за гуму током зимских услова.

3. Антифриз

Проверите ефикасност антифриза у вашем возилу и по потреби замените течност у систему за храђење. Антифриз се по правилу мења сваке 2 године, али ипак проверите тачку мржњења пред зимски период. Такође, препоручујемо да сипате течност пре него што почну велики минуси јер преко ноћи температура може да уђе у велики минус и постоји ризик да ће пући хладњак или блок мотора ако заледи.

4. Акумулатор
Фото: Unsplash/jumpstarterexpert

Зими се акумулатори аутомобила често испразне или оштете због хладноће, и то је посебно проблематично јер зими мотор захтева више енергије за стартовање.

Да бисте били сигурни да ћете моћи да упалите ауто зими, важно је да проверите стање акумулатора пре сезоне. Требали бисте обратити пажњу на знакове ерозије на конекторима, како аутомобил пали, и препоручљиво је да се консултујете са професионалцем како бисте проверили ниво напуњености и опште стање акумулатора.

Често се догађа да акумулатор не показује никакве симптоме проблема пре него што изненада престане са радом. У том тренутку можете се наћи у незгодној ситуацији, погорово ако сте на путу.

Међутим, ако приметите да мотор „вергла“ дуже од 3 секунде пре него што стартује, то може бити знак да је акумулатор на издисају. У таквом случају, важно је реаговати на време и однети га мајстору. Тамо ће професионалци моћи да процене колико капацитета акумулатор још увек има и, уколико је могуће, да га напуне или замене пре него што потпуно отказује.

5. Метлице брисача

Уколико сте због лепог времена заборавили на своје метлице брисача, право је време да проверите у каквом су стању и промените их новим, уколико је потребно. Честе падавине и влажни путеви доводе до честе употребе брисача у зимском периоду. Не дозволите да вам истрошени брисачи кваре прегледност на путу.

6. Зимска козметика

На време набавите комплетну опрему за одржавање стакла, брава и осталих делова који највише „страдају“ током зиме.

Метлице за чишћење снега, лопата за снег, одлеђивач брава, Средство против замрзавања браве, средство против залеђивања стакла, средство за одлеђивање стакла, стругач леда, средство против замагљивања стакла, крпу против замагљивања стакла, сајлу за вучу, батеријску лампу.

7. Светлосни показивачи

Проверите исправност и подешеност фарова и функционалност осталих светлосних показивача. По потреби замените неисправне сијалице и правилно подесите оборена светла.

8. Адитиви

За возила која користе дизел гориво, препоручује се употреба адитива против смрзавања. Ови адитиви, осим што штите од смрзавања, олакшавају стартовање возила, уклањају воду из горива, побољшавају подмазивање и чишћење система горива, те доносе многе друге предности. Препоручујемо њихову употребу како за дизел моторе, тако и за бензинске моторе.

9. Систем за грејање/вентилацију
Фото: Pixabay/webandi

Лоша видљивост током зимске вожње често је последица замагљивања унутрашњости возила. Најчешћи узрок овог проблема је проблем са вентилацијом или грејањем у возилу. Стога је важно да проверите стање система за грејање и вентилацију, и уколико је потребно, замените филтер кабине, чија запушеност често доводи до лоше вентилације. Такође, очистите лишће и прљавштину са усисника за ваздух кабине, и проверите ниво течности у систему за хлађење како бисте обезбедили добру видљивост током зимске вожње.

10. Оштећења на каросерији

Употреба соли и песка на путевима током зимских падавина оштећује боју каросерије и узрокује да аутомобил брже пропада. Нарочито су осетљива оштећена места на каросерији, која треба заштитити, у случају мањих огреботина – коректорима за боју или ауто-лаковима у случају већих оштећења.

Такође треба проверити и заштиту доњег дела возила, стање издувног система, а нарочито обратити пажњу на стање делова кочионог система. Перите ауто чешће током зиме, а нарочито испод возила. Влага, со и и наслаге прљавштина могу поспешити корозију.


Зима је непредвидљив период, и баш као што се припремамо куповином квалитетне зимске одеће, тако треба да обезбедимо одговарајућу зимску опрему за наша возила како бисмо спремно дочекали најхладнији део године.

Saznali smo koliko će vas u Novom Sadu koštati prelazak na zimske gume – evo koje su cene vulkanizerskih usluga

Преузмите андроид апликацију.