Почетна > Бизнис
Бизнис

Добри резултати увођења електронских лицитација

Током 2021. године преко електронског система јавног надметања за продају имовине у извршном поступку еАукција, организовано је готово 14.500 лицитација, од којих је нешто више од 13.750 завршено продајом, саопштио је НАЛЕД.
Фото: PrtSc/Naled

Прецизира се да је купцима током прошле године на располагању било готово 2.800 непокретности и приближно 11.000 покретних ствари, те да су некретнине на лицитацијама у просеку продате за 17 одсто више цене од почетних, док је код покретне имовине та разлика износила 15 процената.

Министарство правде је, на иницијативу НАЛЕД-а, платформу еАукција у увело марту 2020. у склопу измена Закона о извршењу и обезбеђењу.
Фото: Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Наводи се да су основни разлози за увођење електронског начина продаје имовине ефикасност, већа транспарентност и правна сигурност, као и стварање услова за фер надметање.

„Захваљујући електронској процедури, јавно надметање више није ограничено на узак круг потенцијалних купаца, већ у њему могу да учествују сви заинтересовани грађани или правна лица“, изјавио је потпредседник Савеза за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у Дејан Вуковић.

Објаснио је да свако ко жели да лицитира мора да положи јемство у висини 15 процената од почетне цене, те да се надметања обављају у два круга – у првом је почетна цена 70 одсто процењене вредности, а у другом износи 50 процената.

Вуковић је напоменуо да су учесници лицитација анонимни, јер учествују под шифром.

„О ефикасности новог система најбоље сведочи чињеница да досад није забележена ниједна жалба на рачун нарушавања анонимности, вршења притиска на одлуке или неки други вид злоупотребе“, нагласио је Вуковић, а преноси НАЛЕД.

Он је додао да би поступак требало побољшати, јер се у случају две неуспеле лицитације приступа продаји непосредном погодбом, што умањује транспарентност и отвара простор за злоупотребе.

„Како бисмо сачували постојеће и заинтересовали нове кориснике, портал најпре морамо учинити практичним и једноставним за употребу. Зато је важно увести опције претраге предмета по називу, категорији, месту продаје и другим сличним параметрима који ће купцима олакшати поступак и уштедети време“, рекао је Вуковић.

Додао је да НАЛЕД саветује проширење система еАукција на области принудне наплате пореза и наплате потражвања у стечајном поступку.

U turističkim agencijama povećan interes za praznična i letnja putovanja

 

Преузмите андроид апликацију.