Почетна > Бизнис
Бизнис

У туристичким агенцијама повећан интерес за празнична и летња путовања

После краћег периода на поцетку рата у Украјини, када у туристицке агенције скоро нико није долазио ни звао их, интересовање за путовања се враћа, кажу у туристицким агенцијама где предвиђају да ће овогодишња сезона бити боља од прошле.
Фото: Unsplash/Nemanja .O.

Порасту интересовања допринело је и приближавање ускршњих и првомајских празника, али и недавни сајам туризма, током и након кога је кренуло и резервисање летњих аранжмана.

Власник агенције Дрим ленд (Дреам Ланд) Дарко Асановић за Тањуг каже да су они празнични авио-програм већ распродали и да је реч о аранжманима за Лисабон, Мадрид, Валенсију, Барселону, Истанбул, док за путовања аутобусом има још слободних места.

„У понуду нам се вратила Италија која је поново отворила границе за туристичка путовања, тако да сада продајемо Рим, Милано, Венецију, Тоскану. Ти програми се нису радили две године и сада их људи доста траже“, каже Асановић.

Кад је реч о летњим аранжманима, Асановић наводи да је уобичајено највеће интересовање за Египат, Турску и наравно Грчку.

Према његовим речима, увелико се резервишу аранжмани, нарочито за Египат и Турску чији хотелијери дају значајне попусте за ране резервације, тј. оне у марту и априлу.

„Мартовски попусти су били и до 30 и 40 одсто а сада су око 20 процената, али је и то доста, па људи желе да их искористе“, каже Асановић и додаје да је за очекивати да ће ова туристичка сезона бити можда чак и боља од претходне.

Наводи да се седам ноћи у Турској, са авионским превозом и ол инклузив варијантом, може наћи по цени од 500, док је Тунис још повољнији и у овој земљи се може боравити десетак дана за 450 евра у хотелу са четири или пет звездица, уз ол инклузив услугу.

Андреј Тодоровић из агенције Контики тревел (КонТики Травел) за Тањуг каже да се, што се тиче путовања за Ускрс и Први мај, готово може рећи да се она по броју враћају на период пре пандемије.

„Највећи број наших клијената је одлучио да ове празнике проведе у неким од градова Европе па су најтраженији Барселона, Париз и Атина. Радује нас да је велики број путника решио да поново путује на кружне туре по Европи и већ су попуњена места за Андалузијску и Баскијску туру, за туру по Азурној обали и Прованси“, наводи Тодоровић.

Додаје да је велико и интересовање да се празнични дани проведу у Египту односно на Црвеном мору јер је тамошња клима у овим месецима најпријатнија.

Тодоровић истиче да се враћају и путовања на далеке дестинације од којих је већина путника до сада зазирала, а такве су Куба, Доминикана, Малдиви.

Када је реч о летњој сезони, наводи да туристи увелико уплаћују аранжмане а већина се одлучује за Египат, Турску, грчка острва и северни део Грчке, односно Халкидики који је увек занимљив за наше туристе.

„Што се тиче цена, оне су углавном у рангу прошлогодишњих. Наравно, неки хотели су подигли цене и то за највише 10 одсто, али смо ми с обзиром на дугогодишњу сарадњу кроз уговоре које смо потписивали са хотелијерима, гледали да се то што је мање могуће осети на буџету наших путника“, објашњава Тодоровић.

Он каже и да путници не игноришу догађања у Украјини, већ питају шта ће бити са њиховим аранжманима ако се ситуација када буду путовали буде још погоршала, али, ипак, резервишу и уплаћују.

Firmama investicioni krediti od 90 miliona evra za oporavak i razvoj

 

Преузмите андроид апликацију.