Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Добре вести за суграђане – Падају цена основних намирница

Цене појединих артикала, углавном основних животних намирница, као што су уље, шећер, брашно, млеко, у домаћим маркетима су у последњих недељу дана снижене и до 15 процената, јављају медији.
Фото: Н. Живановић

Реч је углавном о производима трговачке робне марке и то о редовним ценама, не акцијама, али у малопродајним ланцима ипак, кажу, да не могу да тврде да ће снижења да се наставе овим темпом. Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је да је “Србија победила инфлацију, јер цене у малопродаји почињу да падају”, пише Политика.

У Новом Саду овај тренд смањења цена још увек није званично потврђен, како за НС Уживо истиче Младен Алсировић, правни саветник из Удружења за заштиту потрошача Војводине. Међутим он је рекао да је то нешто што се очекује у наредном периоду и додао:

„Евидентно је да се смањио промет у малопродајним објектима и да потрошачи реагују на повећање цена тако што мање купују. С тим у вези, неки логичан потез је да се трговци одрекну дела марже, односно да спусте цене својих производа како би задржали ликвидност и како не би угрожавали даље своје пословање. Очекујемо да у неком наредном периоду дође до значајнијег пада цена с обзиром на то да су трговци кредитно задужени и да морају да плаћају веће рате кредита.“

Фото: Shutterstock
Уколико произвођачи наставе да повећавају цене својих производа то ће проузроковати пад промета, што им се може вратити као бумеранг

„Цене су достигле свој максимум па зато сада стагнирају и сада је дошао на ред и њихов пад. Пад ће се првенствено односити на прехрамбене артикле, јер је код њих забележен и највећи раст. Што се тиче сировина за производњу, као што су житарице, сунцокрет, шећерна репа, Србија је пољопривредна земља и тога има у довољним количинама, па чак и вишка за извоз“ – објаснио је Алсировић.

Подсетимо да су се пољопривредни произвођачи договорили са државом у вези са повећањем субвенција и неких олакшица за гориво, из тог разлога очекујемо да ће и њихови производи бити јефтинији, закључио је за наш портал правни саветник.

Како објашњавају стручњаци, геополитичка ситуација у овом тренутку не иде у прилог даљем повећању цена, стога се очекује наставак овог тренда пада цена који ће свакако обрадовати све потрошаче.

Razvoj Novog Sada kao kongresne destinacije

Преузмите андроид апликацију.