Почетна > Бизнис
Бизнис

До 2040. први комерцијални фузијски нуклеарни реактор у Великој Британији

Први у свету комерцијални фузијски нуклеарни реактор биће пуштен у рад до 2040. године у Великој Британији, најавила је Влада Велике Британије.
Фото: Pixabay/distelAPPArath

Нуклеарка која би теоретски могла да обезбеди скоро неограничену чисту енергију биће изграђена у Нотингемширу, објавио је ББЦ, наводи Агенција за енергетику Србије у свом билтену.

Локацију је у открио пословни секретар Јакоб Рис Мог и додао да ће Британија на тај начин „свету доказати комерцијалну одрживост производње електричне енергије коришћењем топлоте из реакција нуклеарне фузије.

Нуклеарка ће заменити електрану на угаљ која би требало да буде затворена ове године.

Међутим, истраживачи кажу да још увек постоје огромне препреке које треба савладати пре него што технологија постане одржива.

У реакцији фузије, два атома се сударају и заједно формирају један атом, ослобађајући огромне количине енергије.

Овај процес се стално одвија код звезда, где се тоне атома водоника разбијају сваке милисекунде.

Када разбију своје атомске везе и формирају теже атоме хелијума, стварају топлоту и светлост.

Истраживачи желе да понове овај процес на Земљи, а да би то учинили морали би загрејати водоник на више од 100 милиона степени. Не постоје материјали који могу да издрже директан контакт с овом температуром, тако да ће прегрејани атоми бити притиснути заједно са снажним магнетима унутар уређаја познатог као „токамак“.

Влада је обећала више од 220 милиона фунти за СТЕП (Сферични „токамак“ за производњу енергије).

Како је наведено, ако нешто пође по злу унутар фузијског реактора, уређај се једноставно зауставља, тако да нема ризика да се ова колосална топлота ослободи.

Теоретски, нуклеарна фузија би могла произвести огромне количине угљенично неутралне енергије и то скоро четири милиона пута више енергије него коришћењем угља, нафте или гаса.

Šolc naložio produženje rada nuklearki do 15. aprila

 

Преузмите андроид апликацију.