Почетна > Србија
Србија

Ђурић: Најхитнији апел земљама УН да се супротставе усвајању резолуције о Сребреници

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић саопштио је данас да Србија најхитније апелује на све државе чланице Уједињених нација да се оштро супротставе усвајању нацрта резолуције о Сребреници.
Фото: Танјуг

„Република Србија најхитније апелује на све државе чланице Уједињених нација да се оштро супротставе усвајању нацрта резолуције ‘Међународни дан размишљања и сећања на геноцид у Сребреници 1995. године'“, навео је Ђурић на друштвеној мрежи X.

Очекује се да це Генерална скупштина Уједињених нација сутра разматрати нацрт резолуције о проглашењу Међународног дана сецања на жртве масакра у Сребреници 1995. године.

Резолуција УН о Сребреници изазваће даље поделе на Балкану

Резолуција УН о Сребреници изазваће даље поделе на Балкану, а постизање консензуса о обележавању сећања на прошлост тако да се не стварају поделе – најбољи је начин да се обезбеди да се то и не понови, написао је министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Он је у ауторском тексту за бриселски „Политико“ истакао и да је то најбољи начин на који УН могу да допринесу међугрупном и међуверском помирењу на Балкану.

„Нико не може да порекне да су се страшни ратни злочини догодили током балканских ратова. Само политички екстремисти одбацују став да су у Сребреници почињени неописиви злочини. И само најбезумнији људи нису вољни да признају и одају почаст тим жртвама. Међутим, будући да је предложена резолуција УН уско фокусирана и сачињена без консултација са свим регионалним заједницама и странама у балканским ратовима, вероватно ће довести до подела унутар Босне и широм региона“, написао је он.

Ђурић даље истиче да, док су се западни извештаји и политички лидери првенствено фокусирали на жртве бошњачких муслимана током балканских ратова, трагична реалност је да су све етничке и верске групе претрпеле масовне ратне злочине.

Он подсећа да су на недавној седници Савета безбедности УН у сали били појединци који су као мала деца трпели тортуру или остали сирочад услед масовног убијања српских цивила.

„Били су уз мене док сам тврдио да предложена резолуција игнорише њихов бол, стварајући хијерархију патње међу невиним жртвама“, подвукао је Ђурић.

Он наглашава да је Србија континуирано и доследно осуђивала све злочине овог трагичног сукоба, а посебно масакр у Сребреници, који је био ужасан по својим размерама и суровости, и подсећа да је Народна скупштина Републике Србије усвојила 2010. године Декларацију о осуди злочина почињених у Сребреници.

„Република Србија такође недвосмислено и најоштрије осуђује негирање свих ратних злочина почињених у Босни током трагичног грађанског рата. А високи републички званичници, међу којима и два председника, одали су почаст жртвама у Меморијалном центру Сребреница у Поточарима и учествовали на комеморацијама у УН у Њујорку.

Како каже, свака резолуција УН о страдању у балканским ратовима треба да поштује више од 100.000 жртава сукоба.

Vučić se obratio na panelu u sedištu UN

Преузмите андроид апликацију.