Почетна > Србија
Бизнис Србија

Ђедовић у Берлину о немачкој подршци Србији у процесу енергетске транзиције

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић данас је у Берлину, у оквиру Берлинског дијалога о енергетској транзицији, разговарала са државном министарком за европске послове и климатска питања Немачке Аном Лирман.
Фото: Танјуг/Министарство рударства и енергетике/Емилија Јовановић

Теме састанка биле су сарадња две земље у области енергетике и подршка Немачке Србији у процесу енергетске транзиције, саопштило је ресорно министарство.

„Србија је спремна за унапређење сарадње у области енергетских и климатских политика, који представљају и важну димензију процеса европских интеграција“, поручила је министарка Ђедовићева.

Она је нагласила да Србија жели да постави амбициозне, али оствариве циљеве у енергетској транзицији, што је предмет Интегрисаног енергетског и климатског плана чија је израда у току.

„Србија се определила да следи ЕУ у њеним тежњама за достизањем карбонске неутралности, али да бисмо били успешни у том процесу важно је да имамо снажну и континуирану техничку и финансијску подршку наших партнера из ЕУ, како би енергетска транзиција била спроведена на финансијски одржив и социјално праведан начин“, навела је Ђедовић.

Она је додала да је Србија заинтересована за наставак сарадње на пројектима који се тичу развоја енергетске инфраструктуре, градње нових капацитета из ОИЕ и повећања енергетске ефикасности, као и да је захвална Немачкој на досадашњој подршци пројектима у енергетском сектору.

Навела је да о бенефитима те сарадње за грађане Србије најбоље говоре напредак у изградњи Трансбалканског коридора, који је важан за сигурност снабдевања, али и регионалну умреженост, затим реконструкција постојећих електрана и припрема нових пројеката у области ОИЕ.

Лирман је упознала министарку Ђедовић са плановима за успостављање регионалне платформе за дијалог о климатском партнерсту за регион Западног Балкана.

Платформа за дијалог о климатском партнерству има за циљ да обезбеди већу енергетску сигурност земљама Западног Балкана за наредну зиму, додаје се у саопштењу.

Srbija i Mađarske izgradiće zajedno tri pruge i bolje povezati svoje autoputeve

Преузмите андроид апликацију.