Почетна > Бизнис
Бизнис

Ђедовић: Радницима ЕПС од јуна веће плате, неће бити отпуштања и приватизације

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић најавила је да ће радницима ЕПС од јуна плате бити веће за шест одсто и поручила да неће бити приватизације и отпуштања радника.
Фото: Танјуг/Емилија Јовановић

„Од јуна, веће плате за шест одсто радницима ЕПС-а! Нетачне су све приче о приватизацији и отпуштањима!“, објавила је министарка на инстаграму.

„Циљ није никаква приватизација ЕПС, циљ је да створимо услове за боље пословање, а тиме и боље услове за рад. Сигурна сам да су реформе исправне. Не плашим се протеста нити критика, занима ме шта ће остати за пет или 10 година, рекла је Ђедовићева за Пинк.

Нагласила је да жели да увери раднике да неће бити масовног отпуштања.

„Напротив, од реформе ће и они имати користи. Као што смо и обећали представницима радника, плате запослених у ЕПС биће повећане од јуна за шест одсто“, рекла је Ђедовићева.

Рекла је да је формирање новог Надзорног одбора ЕПС при крају и да ће ускоро уследити именовања.

„Имаћемо реномиране врхунске стручњаке из земље и света. Многе земље из окружења и Европе успеле су уз отпоре да корпоративизују своја јавна предузећа, пре више од 15, 20 и 30 година, да успоставе професионални менаџемент. Примери су Чешка, Норвешка и Француска које нису отуђиле своја енергетска предузећа, а успеле су да створе светске гиганте. Србија нема препреке да наша енергетска предузећа постану шампиони у овом региону. То је наш циљ и наша стратегија“, казала је министарка.

Она је нагласила да је борба тешка јер људи не воле промене и поновила да циљеви реформи у ЕПС-у нису приватизација, нити масовна отпуштања, већ обезбеђивање бољих услова за све запослене у ланцу производње.

Да смо хтели да продамо Србијагас, ЕПС или Транснафту, могли смо то да урадимо више пута до сада, додала је министарка.

„Заиста ме узнемирава када приче о некаквој приватизацији чујем од људи који су у прошлости били задужени за приватизацију и коју нису успешно спровели, нажалост. Можда се они угледају на себе, можда би они тако урадили“, навела је Ђедовићева.

Министарка је подсетила да је рат у Украјини показао да је енергетска сигурност питање националне безбедности и да морамо да водимо рачуна да се ослањамо сами на себе.

„Наш задатак је енергетска независност по најнижој цени, да се не ослањамо на увоз већ на сопствену производњу, па у том смислу планирамо даље активности. То није нимало једноставно. Завршавамо изградњу термоелектране Костолац Б3, али морамо да градимо и нове капацитете за производњу електричне енергије, пре свега из обновљивих извора енергије. Кад је гас у питању, градимо нови интерконектор са Бугарском, а у плану је и са Северном Македонијом“.

За нафту се Србја до сада ослањала само на ЈАНАФ, што је било изазовно у специфичним геополитичким околностима, додала је министарка.

„Зато размишљамо стратешки и дугорочно и улазимо у изградњу новог нафтовода са Мађарском“, навела је она.

Истакла је да је звала в.д. генералног директора ЕПС Мирослава Томашевића, али да није имао времена за састанак са њом.

Додала је да јој професионална етика и кућно васпитање не дозвољавају да са било ким разговара преко медија, већ да седне и разговарају уживо као што је то досад радила и ради.

„Али, моје је да постављам питања и да тражим одговорност и адекватно планирање и управљање ризицима. Планови се константно не испуњавају. Звала сам и Томашевића прошле недеље, али није имао времена за састанак са мном“, навела је министарка.

Kina: Ekonomski oporavak usporen zbog slabe potražnje, pad izvoza i uvoza u maju

Преузмите андроид апликацију.