Почетна > Србија
Србија

Динамичан дан српске дипломатије у оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је, у оквиру активности током другог дана учешћа на 77. заседању Генералне скупштине УН, имао велики број сусрета на маргинама тог значајног мултилатералног догађаја.
Фото: Министарство спољних послова

Шеф српске дипломатије имао је у једном дану краће или дуже сусрете са чак 27 министара спољних послова, током којих су дотакнуте теме из области билатералне сарадње, али и актуелне геополитичке теме.

Селаковић је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Свете Лусије, Малте, Јерменије, Сенегала, Сомалије, Кувајта, Грузије, Лаоса и Костарике.

Ти разговори су били прилика за изношење конкретних предлога за унапређење билатералне сарадње, као и за размену информација и ставова о највећим међународним изазовима данашњице, као што су криза у снабдевању храном и енергентима.

Једна од доминантних тема и у јучерашњим разговорима била је ситуација на Косову и Метохији и настојање Србије да се, у складу са међународним правом, мирним и политичким средствима, избори за заштиту својих државних и националних интереса.

Током овог динамичног дана у Њујорку потписана су још два међународна споразума – о сарадњи у области спорта са Кувајтом и сарадњи у области пољопривреде са Сенегалом.

Шеф српске дипломатије је био позван и да учествује на скупу „Млади министри спољних послова“, чији је домаћин био министар Пакистана. О својим искуствима на челу националних дипломатија, али и улози успешних политичара нове генерације у креирању мирољубивих и стабилних геополитичких односа, говорило је десет министара.

На скупу су, осим министра спољних послова Србије и домаћина из Пакистана, учествовали представници Мађарске, Чешке, Катара, Канаде, Лихтенштајна, Литваније, Панаме …

Други радни дан у Њујорку министар Селаковић завршио је трилатералном радном вечером са шефовима дипломатија Грчке и Кипра.

Вучић: Имамо још једну ноту о повлачењу признања Косова; Наредне недеље мере важне за будућност Србије

Преузмите андроид апликацију.