Početna > Život i stil
Život i stil

Dijeta za masnu jetru. Bez puno odricanja !

Odsustvo brige o zdravlju jetre često dovodi do različitih obolenja ovog vitalnog organa.
Foto: Pexels/Lisa Fotios

Degradacija obično počinje dijagnostikovanjem masne jetre a progresivno se nastavlja do najtežeg oblika – ciroze.

Zato, dijeta za masnu jetru ima značajnu ulogu kako u očuvanju zdravlja jetre tako i u njenom oporavku i sprečavanju težih oboljenja.

Ova dijeta podrazumeva da iz ishrane izbacite određene namirnice koje su dokazane kao štetne za jetru, dok je druge potrebno ograničiti ili ubaciti u ishranu ukoliko ih ranije niste konzumirali.

Glavni principi dijete za masnu jetru su uobročavanje i ograničenje unosa masti i ugljenih hidrata.

Potrebno je da imate tri glavna obroka, da ih ne preskačete, a između njih možete imati dve lagane i zdrave užine.

Bitno je i napomenuti da je od izuzetnog značaja obratiti pažnju na pripremu namirnica.

Ako ste često hranu pripremali prženjem, na to sada zaboravite.

Umesto toga kuvajte hranu, pripremajte na pari ili je pecite u rerni bez ulja ili sa vrlo malo istog.

Namirnice:

Žitarice i njihovi proizvodi: Dati prednosti integralnim žitaricama i proizvodima od integralnih žitarica. Ne koristiti masna peciva, pite, burek…

Meso, riba, jaja: Upotrebljavati posne vrste mesa, kao što je belo pileće ili ćureće meso.

Uvrstiti u jelovnik ribu dva do tri puta nedeljno. Belance jajeta se može koristiti češće, dok se žumance ne preporučuje zbog veće količine holesterola.

Mleko i mlečni proizvodi: Preporučuju se mleko i mlečni proizvodi sa smanjenim procentom masti. Ne koristiti tvrde, prevrele sireve, kačkavalj, pavlaku, kajmak.

Masti i ulja: Koristiti biljna ulja, po mogućstvu hladno ceđena, bez termičke obrade.

Povrće: Smanjiti unos mahunarki i ostalog povrća koje izaziva nadimanje (kupus, kelj, karfiol, krastavci, celer) ili ga koristiti u vidu pirea. Ograničiti unos krompira.

Voće: Sveže voće, sokovi od sveže ceđenog voća, kompoti. Ne koristiti jezgrasto voće zbog većeg sadržaja masti.

Slatkiši: Izbegavati ili potpuno izbaciti. Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.

Recepti:
Foto: Pexels/Shiva Kumar
Rižoto

Potrebne namirnice: 30 grama integralnog pirinča, 20 grama kukuruza šećerca, 50 grama tofu sira, jedna kašičica maslinovog ulja, morska so i kari po želji.

Priprema: Skuvajte odvojeno integralni pirinač i kukuruz šećerac. Ukoliko je tofu sirov kuvajte ga 5 minuta, pa iseckajte na kockice.

Pomešajte pirinač, kukuruz šećerac i kockice tofu sira. Dodajte ulje i na kraju kari.

Pastrmka punjena spanaćem

Potrebne namirnice: 200 grama pastrmke, glavica belog luka, 100 grama spanaća, jedna kašičica maslinovo ulja, sok od dva limuna, peršun, morska so.

Priprema: Očistite pastrmku. Spanać blanširajte 3 minuta u vreloj vodi a zatim ga sitno iseckajte. Dodajte spanaću 2-3 čena izgnječenog belog luka i so pa napunite pastrmku.

Stavite u rernu da se peče. Preostali beli luk izgnječite, pomešajte sa limunovim sokom, maslinovim uljem i peršunom pa koristite kao preliv za pečenu pastrmku.

Pre početka ove dijete, obavezno se posavetujte sa lekarom!

Tešku i masnu hranu treba zameniti svežim voćem i povrćem

Preuzmite android aplikaciju.