Početna > Život i stil
Život i stil

Dijeta bez glutena: šta možete jesti, a koja hrana je zabranjena?

Dijeta bez glutena je veoma popularna poslednjih godina. S druge strane, neki ljudi ne mogu da jedu gluten zbog celijakije.
Foto: Pixabay/harshahars

U oba slučaja, dijeta bez glutena podrazumeva izbegavanje pšenice i drugih žitarica kao što su ječam i raž, a u nekim slučajevima i zob, ali i eliminisanje namirnica koje ih sadrže.

Šta je celijakija?

Celijakija je autoimuna bolest u kojoj gluten aktivira imuni sistem, koji zatim vremenom oštećuje sluznicu tankog creva i sprečava apsorpciju hranljivih materija. Gluten je zapravo protein pšenice, ječma i raži. Ljudi koji imaju celijakiju, koji toga nisu svesni i normalno jedu gluten, mogu imati česte dijareje, umor, gubitak težine, nadimanje i anemiju. Osim osoba sa celijakijom, gluten treba da izbegavaju i oni koji su na njega osetljivi. Ne postoji lek za celijakiju, ali pridržavanje ove dijete može smanjiti simptome.

Koji su simptomi celijakije?

Simptomi celijakije kod dece su: mučnina, povraćanje, hronična dijareja, zatvor, veliki stomak, nadimanje i vetrovi, a javljaju se kod dece od šest meseci do dve godine. Kod odraslih nedijagnostikovana celijakija izaziva anemiju, osetljivost i bol u kostima, osip na laktovima, kolenima, trupu, vlasištu i zadnjici, praćenu glavoboljom, peckanjem u rukama i nogama, bolovima u zglobovima i smanjenom funkcijom slezine. Kod ljudi koji su osetljivi na gluten, ovaj protein ne uništava sluzokožu tankog creva, ali zato osećaju neprijatnost nakon jedenja namirnica koje sadrže gluten. Simptomi ovog stanja su glavobolja, bolovi u zglobovima i peckanje u ekstremitetima. Neki ljudi mogu imati celijakiju, a da to i ne znaju, a kada se bolest ne leči, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Dijeta bez glutena

Kada je hrana u pitanju, potrebno je pažljivo pogledati sastojke i uveriti se da ne sadrže gluten.

To uključuje voće i povrće, jaja, ribu, meso, nemasne mlečne proizvode kao što su mleko, jogurt, sveži sir, puter, semenke, mahunarke i orasi, kinoa, pirinač, soja, tapioka, amarant.

Namirnice koje sadrže gluten su:
  •  hleb
  • pahuljice 
  • pivo 
  • keksi i kolači
  • krekeri
  • pomfrit 
  • testenina
  • sosovi i prelivi za salatu kupljeni u prodavnici
  • čips
  • bombone

Kod nekih namirnica potrebno je proveriti sastojke pre kupovine. To uključuje kečap, senf, paradajz sos, majonez, sušene začine i marinade.

Nedostatak vitamina i minerala

Namirnice koje sadrže gluten bogate su važnim vitaminima, a kada se ne unose u organizam mogu izazvati nedostatak gvožđa, kalcijuma, vlakana, niacina, riboflavina. Važno je da ove vitamine i minerale unosite iz drugih namirnica koje ne sadrže gluten i da ih uključite u svoju svakodnevnu ishranu. Na primer, vlakna se mogu dobiti iz pasulja, sočiva, orašastih plodova, semena i celih žitarica bez glutena.

Kako se leči celijakija?

Za ovu bolest nema leka, potrebno je samo promeniti način ishrane i potpuno eliminisati gluten kako se simptomi bolesti ne bi javili. Celijakija se može otkriti analizama krvi, ali i biopsijom sluzokože tankog creva. Ako imate probavne smetnje koje traju duže od dve nedelje ili gore navedene simptome, trebalo bi da posetite lekara. Celijakija je najčešće nasledna genetski. Dakle, celijakija je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada sluznicu tankog creva. Ljudi koji imaju ovu bolest ne reaguju dobro na gluten i svu hranu koja ga sadrži. Ne postoji lek, ali je neophodna dijeta bez glutena kako bi pacijent mogao da živi bez simptoma i problema.

Dva začina iz kuhinje pomažu da se oslobodite sala sa stomaka

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake