Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Дијета без глутена: шта можете јести, а која храна је забрањена?

Дијета без глутена је веома популарна последњих година. С друге стране, неки људи не могу да једу глутен због целијакије.
Фото: Pixabay/harshahars

У оба случаја, дијета без глутена подразумева избегавање пшенице и других житарица као што су јечам и раж, а у неким случајевима и зоб, али и елиминисање намирница које их садрже.

Шта је целијакија?

Целијакија је аутоимуна болест у којој глутен активира имуни систем, који затим временом оштећује слузницу танког црева и спречава апсорпцију хранљивих материја. Глутен је заправо протеин пшенице, јечма и ражи. Људи који имају целијакију, који тога нису свесни и нормално једу глутен, могу имати честе дијареје, умор, губитак тежине, надимање и анемију. Осим особа са целијакијом, глутен треба да избегавају и они који су на њега осетљиви. Не постоји лек за целијакију, али придржавање ове дијете може смањити симптоме.

Који су симптоми целијакије?

Симптоми целијакије код деце су: мучнина, повраћање, хронична дијареја, затвор, велики стомак, надимање и ветрови, а јављају се код деце од шест месеци до две године. Код одраслих недијагностикована целијакија изазива анемију, осетљивост и бол у костима, осип на лактовима, коленима, трупу, власишту и задњици, праћену главобољом, пецкањем у рукама и ногама, боловима у зглобовима и смањеном функцијом слезине. Код људи који су осетљиви на глутен, овај протеин не уништава слузокожу танког црева, али зато осећају непријатност након једења намирница које садрже глутен. Симптоми овог стања су главобоља, болови у зглобовима и пецкање у екстремитетима. Неки људи могу имати целијакију, а да то и не знају, а када се болест не лечи, могу настати озбиљни здравствени проблеми.

Дијета без глутена

Када је храна у питању, потребно је пажљиво погледати састојке и уверити се да не садрже глутен.

То укључује воће и поврће, јаја, рибу, месо, немасне млечне производе као што су млеко, јогурт, свежи сир, путер, семенке, махунарке и ораси, киноа, пиринач, соја, тапиока, амарант.

Намирнице које садрже глутен су:
  •  хлеб
  • пахуљице 
  • пиво 
  • кекси и колачи
  • крекери
  • помфрит 
  • тестенина
  • сосови и преливи за салату купљени у продавници
  • чипс
  • бомбоне

Код неких намирница потребно је проверити састојке пре куповине. То укључује кечап, сенф, парадајз сос, мајонез, сушене зачине и маринаде.

Недостатак витамина и минерала

Намирнице које садрже глутен богате су важним витаминима, а када се не уносе у организам могу изазвати недостатак гвожђа, калцијума, влакана, ниацина, рибофлавина. Важно је да ове витамине и минерале уносите из других намирница које не садрже глутен и да их укључите у своју свакодневну исхрану. На пример, влакна се могу добити из пасуља, сочива, орашастих плодова, семена и целих житарица без глутена.

Како се лечи целијакија?

За ову болест нема лека, потребно је само променити начин исхране и потпуно елиминисати глутен како се симптоми болести не би јавили. Целијакија се може открити анализама крви, али и биопсијом слузокоже танког црева. Ако имате пробавне сметње које трају дуже од две недеље или горе наведене симптоме, требало би да посетите лекара. Целијакија је најчешће наследна генетски. Дакле, целијакија је аутоимуна болест у којој имуни систем напада слузницу танког црева. Људи који имају ову болест не реагују добро на глутен и сву храну која га садржи. Не постоји лек, али је неопходна дијета без глутена како би пацијент могао да живи без симптома и проблема.

Dva začina iz kuhinje pomažu da se oslobodite sala sa stomaka

Преузмите андроид апликацију.