Početna > Život i stil
Život i stil

Deset najzdravijih plodova voća na svetu

Ishrana bogata svežim voćem jedan je od najukusnijih i najlakših načina za poboljšanje zdravlja i smanjenje rizika od bolesti.
Foto: Pixabay/silviarita

Uravnotežena i zdrava ishrana nije potpuna bez svežeg voća, koje nije samo ukusno, već i hrani naše telo vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite svaku ćeliju u telu. Od vitamina C do gvožđa, magnezijuma ili jedinstvenih fitonutrijenata koji imaju snažno biološko dejstvo, svaki zalogaj voća nam čini dobro. Iako nikada ne možemo pogrešiti sa izborom voća, nekoliko vrsta se izdvaja kao posebno zdravo jer sadrže veće količine korisnih jedinjenja ili imaju jedinstven sastav vitamina i minerala koji mogu da pomognu u prevenciji ozbiljnih bolesti. Pored izbora voća koje ćemo jesti, važno je i kakvo voće kupujemo. Najbolji izbor jer je svakako voće domaćih proizvođača, osim ako nije egzotično voće koje ne raste u našim krajevima. Na ovaj način kupujemo samo najkvalitetnije namirnice, ali podržavamo i domaće poljoprivrednike.

Limun

Limun je najpoznatije citrusno voće i često je deo prirodnih lekova koji ublažavaju prehladu i grip. Kao i drugo citrusno voće, bogato je vitaminom C, kao i drugim antioksidansima koji štite ćelije od oksidativnog oštećenja i razvoja raznih karcinoma. Takođe sadrži flavonoide koji imaju antibakterijska svojstva, kao i folnu kiselinu i zdravu dozu kalijuma i pektina. Limunov sok je odličan za jačanje imunog sistema, posebno u hladnijim mesecima.

Jabuke

Jabuke su odličan način da se ishrani doda neophodna količina vlakana koja doprinose zdravom varenju i održavanju željene telesne težine, a samim tim i zdravlja srca. Sadrže pektine koji pomažu da creva budu zdrava, a istraživanja pokazuju da konzumacija jabuka smanjuje šansu od gojaznosti i dijabetesa, kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika raka. Jabuke imaju visok udeo kvercetina, flavonoida koji je povezan sa delovanjem protiv raka. Domaće jabuke treba da jedemo sa korom da bismo iskoristili sve hranljive materije.

Jagode

Osim što su sočne i savršena slatka užina, jagode su dobar izvor vitamina i minerala. Boju im daju jaki antioksidansi, a najpoznatiji od njih su antocijanini, koji pomažu da srce bude jako i zdravo. Istraživanja su pokazala da jedenje jagoda smanjuje šansu za srčani udar kod žena, a ima i antiinflamatorno dejstvo na organizam. Seme na jagodama daje nam potrebnu dozu biljnih vlakana koja obezbeđuju redovno varenje.

Narandže

Još jedno citrusno voće našlo se na listi najzdravijih. Narandže su bogate i vitaminom C, koji takođe utiče na izgled kože, jer je jedno od ključnih jedinjenja potrebnih za stvaranje kolagena. Osim za proizvodnju kolagena, vitamin C je takođe ključan za apsorpciju gvožđa iz biljaka koje jedemo. Pomorandže su bogate i vitaminom A, koji održava zdravlje kože i očiju, kao i vitaminima B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem i reproduktivno zdravlje.

Nar

Još jedna superhrana je šipak, koji ne volimo da čistimo, ali se trud na kraju isplati jer su antioksidansi koje sadrže odlični u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije i čini nas podložnijim nastanku raka. Najnovija istraživanja sugerišu da šipak ima antiinflamatorna svojstva koja štite mozak od bolesti poput demencije i Parkinsonove bolesti, a takođe usporavaju rast raka prostate. Sok od nara je takođe odličan za snižavanje krvnog pritiska.

Grejpfrut

Bez obzira da li kupite žuti, crveni ili beli grejpfrut, osetićete sve blagodeti ovog sočnog voća. Kao i drugi citrusi, bogat je vitaminom C, ali to nije jedino što ga čini jednim od najzdravijih voća na svetu. Limonoidi su moćna grupa jedinjenja koja mogu sprečiti stvaranje tumora i pomoći u borbi protiv raka kože, pluća, dojke i želuca. Grejpfrut takođe sadrži određena jedinjenja koja mogu da utiču na lekove za snižavanje krvnog pritiska ili holesterola, tako da je dobra ideja da se o tome konsultujete sa svojim lekarom.

Kupine

Pored toga što je sočno meso kupine bogato antioksidansima, semenke koje jedemo sa njim obezbediće zdravu dozu vlakana, što znači efikasnije i uravnoteženije varenje. Istraživanja su pokazala da polifenoli u kupinama mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, a vitamin A je odgovoran za održavanje normalnog vida, posebno u mračnim uslovima. Sadrže i vitamin K, koji je ključan za pravilno zarastanje rana, pa je dobro jesti više kupina kada se oporavljate od povrede.

Ananas

Iako je egzotično voće, ananas je danas lako dostupan, a pošto ima jaka antiinflamatorna svojstva i sadrži značajnu količinu mangana, trebalo bi da bude češće na vašem jelovniku. Istraživanja pokazuju da bromelain, proteolitički enzim, pozitivno utiče na upalu nazalne sluzokože, a takođe stimuliše organizam da proizvodi jedinjenja koja se bore protiv bolova i otoka. Zbog toga je koristan i u prevenciji astme, a postoje dokazi da pomaže kod plodnosti zbog jedinstvenog sastava antioksidanata i minerala.

Borovnice

Borovnice su jedna od najpoznatijih superhrana, a taj status su zaslužile zbog velike količine antioksidanata koje svaka bobica sadrži. Pigmenti koji im daju plavoljubičastu boju su isti kao i u jagodama, antocijanini, koji pored zdravlja srca pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Borovnice imaju i značajnu dozu gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka, kao i vitamina K, pa su odlične za očuvanje čvrstoće kostiju.

Banane

Banane su poznate po velikoj količini kalijuma koje sadrže, a ovaj mineral je odgovoran za kontrolu srčanog ritma i krvnog pritiska. Takođe su odličan izvor energije pre vežbanja, a visoka količina vlakana koja sadrže pomoći će vam da održite redovno varenje i sprečite pojavu ulceroznog kolitisa i čireva, odnosno oštećenja sluzokože digestivnog trakta. Banane sadrže i triptofan, aminokiselinu koja pomaže u održavanju dobre memorije i kvalitetnog sna, ali i popravlja raspoloženje jer je jedno od jedinjenja neophodnih za sintezu serotonina i povećanje koncentracije dopamina u organizmu.

Tunjevina ili sardina šta je zdravije?

Preuzmite android aplikaciju.