Petoro dece u jednoj porodici razbolelo se od jedenja salate od testenine koja je stajala četiri dana.
Sa nekim namirnicama smo na oprezu jer znamo da ne mogu dugo da stoje, kao što je meso, ali sa drugima za koje mislimo da nisu kvarljive nismo toliko obazrivi.
Takav je slučaj sa testeninom koju smatramo nekvarljivom i često je ostavljamo i na sobnoj temperaturi.
Iako vam se može činiti da dugo stajanje testenine neće predstavljati problem, to ipak nije tako. U tom slučaju može doći do pojave bakterije „Bacillus cereus“.
Ova bakterija može da živi gde god za to ima priliku – u tlu, hrani, pa čak i u probavnom sistemu, piše „Science alert“.
Poznata prirodna staništa „Bacillus cereus“ su raznovrsna, uključujući tlo, životinje, insekte, prašinu i biljke – rekao je Anukriti Matur, istraživač biotehnologije sa Australijskog nacionalnog univerziteta.
Bakterija će se razmnožavati koristeći hranjive sastojke iz prehrambenih proizvoda, uključujući pirinač, mlečne proizvode, začine, sušenu hranu i povrće – dodao je.
Dok su neki sojevi ove bakterije korisni za probiotike, drugi mogu da dovedu do ozbiljnog trovanja hranom ako im se omogući rast i razmnožavanje, na primer kada hranu skladištite u pogrešnim uslovima.
Najgori ishod može da bude smrtni.
Jedan takav slučaj zabeležen je 2005. godine u časopisu „ Journal of Clinical Microbiology“ – petoro dece u jednoj porodici razbolelo se od jedenja salate od testenine koja je stajala četiri dana. Hrana je pripremljena u petak i trebalo je da se nosi na izlet u subotu.
Nakon toga su je stavili u frižider do ponedeljka uveče kada su je deca pojela za večeru.
Kod većine osoba neće se javiti ozbiljne posledice.
To veče deca su počela da povraćaju i završila su u bolnici. Najmlađe dete je preminulo, kod jednog deteta otkazala je jetra, a ostala deca su doživela nešto manje ozbiljno trovanje hranom.
„Bacillus cereus“je poznati uzrok bolesti koja se prenosi hranom, ali zaraza ovim organizmom retko se prijavljuje jer najčešće izaziva blage simptome – objašnjavaju istraživači.
Iako su ovakvi slučajevi retki, zabeleženo ih je nekoliko. Studija iz 2011. godine navodi da je dvadesetogodišnji student iz Belgije kuvao ručak za celu nedelju.
Testeninu je skuvao pet dana ranije i podgrevao je zajedno sa sosom. Nakon toga se javio niz simptoma, uključujući dijareju, bol u trbuhu i povraćanje, a student je preminuo kasnije te večeri.
Treba istaći da se obično javljaju samo blagi simptomi koji su karakteristični za trovanje hranom.
Važno je napomenuti da „Bacillus cereus“ može da prouzrokuje teška i smrtonosna stanja, poput sepse, kod osoba sa oslabljenim imunitetom, odojčadi, starijih osoba i trudnica – kaže Matur.
Ipak, kod većine osoba se neće javiti tako ozbiljni problemi.
Ne zaboravite da hranu držite u frižideru i da održavate kuhinju čistom. Redovno perite ruke i hranu pripremajte na bezedan način.
Osim toga, Matur ističe da ispravno zagrevanje ostataka hrane uglavnom ubija bakterije i njihove toksine. Da biste bili potpuno sigurni, nemojte jesti hranu koja predugo stoji.