Почетна > Србија
Србија

Деца смештена у Центру за азил у Крњачи добила школски прибор на поклон

Деци смештеној у Центру за азил у Крњачи данас су, уочи почетка нове школске године, уручени ранчеви и школски прибор.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Укупна вредност те донације је 115.000 динара, а у школском прибору деца су могла да нађу пернице, водене бојице, четкице, темпере, свеске и блокове.

У свим центрима којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције Србије смештено је 251 дете, од којих 27 школовање наставља у Србији.

Како је саопштио Комесаријат, деца ће похађати наставу у подручним школама у местима где се налазе центри.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић рекла је да жели да се деци, која се налазе далеко од својих домова, омогуће безбедност, сигурност и подршка нашег система.

„Водимо рачуна о њиховој сигурности и безбедности, а захваљујући другим невладиним организацијама имамо велики низ активности који се тиче њихових дневних едукација. Оно што је најважније – они имају смештај, исхрану и приступ образовном систему наше земље“, истакла је Станисављевић.

Директор Каритас Србије Михаи Гергел подсетио је да је Каритасова мрежа, још од почетка мигрантске кризе, људима смештеним у избегличким камповима обезбеђивала оброке, гардеробу, школски прибор, средства за орџавање хигијене и друге потрепштине.

„То је доказ да деци која су у камповима можемо ставити осмех на лице. Видели смо данас сви да су деца задовољна и срећна зато што, иако су овде, неко мисли на њих“, рекао је Гергел.

Према његовим речима, жеља је била да се тој деци бар мало олакша одрастање и школовање у новој средини.

Акцију су заједнички организовали Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и хуманитарна организација Каритас.

Održan sastanak radne grupe u vezi sistema obaveštavanja o nestanku maloletnika

Преузмите андроид апликацију.