Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Деца Милеве и Алберта Ајнштајна крштена у Николајевској цркви у Новом Саду

Да ли сте знали да су деца Милеве Марић Ајнштајн и Алберта Ајнштајна крштена по православном обреду у Николајевској цркви у Новом Саду.
Фото: Wikimedia Commons

Милева је заједно са славним супругом Албертом боравила у Новом Саду у два наврата, 1905. и 1907. године. Највероватније су 1905. боравили на салашу Марићевих у Каћу, а већ 1907. године у кућу у Кисачкој улици (данас број 20.) коју је подигао Милевин отац.

Током септембра 1913. године, научница Милева Марић Ајнштајн боравила је са децом, Хансом Албертом и Едуардом, у родитељској кућу и Новом Сада, и тада је, како пишу новосадски хроничари на наговор оца и брата, крстила децу по православном обреду. Обред је обавио свештеник Теодор Милић, а кумовао је др Лазар Марковић.

Кућа Марићевић у Кисачкој и данас постоји, а након смрти Милеве, део куће припао је Ајнштајновим наследницима Хансу Алберту и Едуарду Ајнштајну. Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић је 2017. године, заједно са градоначекником Улма Гунтером Цишом поставио плакету на кућу Марића:

Фото: Град Нови Сад

На плакети пише:

„Ову кућу подигао је 1907. године Милош Марић (1846-1922), официр Шајкашког батаљона. У овом дому део свог живота провели су: Милева Марић Ајнштајн (1875-1948) српска научница и прва супруга Алберта Ајнштајна, као и Милош Марић Млађи (1885-1944) професор Медицинског и Ветеринарског факултета у Саратову.

Фото: Wikimedia Commons

Милева Марић Ајнштајн, била је једна од првих српкиња која се школовала на престижном Универзитету у Швајцарској, где је и упознала свог мужа. Била је одличан физичар и математичар и решавала је већину математичких једначина које су довеле до теорије која је награђена Нобеловом наградом за физику 1921. године – објашњење теорије фотоелектричног ефекта.

Милева Марић Ајнштајн је по много чему посебна. Једна је од првих жена у Србији које су образоване. Рођена у Тителу, школовала се у Руми (основна школа), 1886. године кренула у женску гимназију у Новом Саду, а 1888. је прешла у гимназију у Сремској Митровици, где је матурирала 1890., као најбоља у разреду из математике и физике. Од 1890. је похађала Краљевску српску школу у Шапцу. Када се преселила у Загреб, добила је специјалну дозволу да би ишла у школу у коју су ишли само дечаци.

У лето 1896. уписала је студије медицине на Универзитету у Цириху. У октобру се пребацила на Државну политехничку школу на студије математике и физике. Она је била тек пета жена на свету која је била примљена у ову школу. Један он њених колега на предавањима из физике је био Алберт Ајнштајн, који је тада имао 17 година. Прве две године студирања су биле врло успешне за Милеву. Један семестар је провела у Хајделбергу. Нажалост Милева није завршила студије. Њена веза са Албертом је била све дубља. Албертова породица се противила браку са Милевом јер је била старија од њега три године и није била Јеврејка. Прво дете, ћерку Лисерл добили су ванбрачно 1902. године. Венчали су се 1903. године, а синове су добили 1904. и 1910. године.

Милева је једна од најзнаменитих жена Србије и њених успеха требало би да се чешће присећамо.

Фото: Wikimedia Commons/Zoltan Csala

Kuda leti sa decom u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.