Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Куда лети са децом у Новом Саду?

Распуст је почео, температуре расту, у становима постаје тесно и претопло, наравно и досадно, а могућност да се побегне ван града некада просто не постоји. Тада креће мозгање куда са децом, како се расхладити и разонодити, а остати у граду…
Фото: Градске инфо

Срећом Нови Сад је један од градова који перманентно улаже у своју инфраструктуру и спортско- рекреативне садржаје, па су могућности и у овом случају и више него довољне.

Нудимо вам неке предлоге куда са децом у овим топлим „распуштеним“ данима, и колико вас то уживање може коштати у нашем лепом граду.

1. Плажа „Штранд“

Нисмо вам сад открили топлу воду са нашим предлогом број један, али по нама најбољи избор за децу свих узраста свакако је новосадска плажа „Штранд“.

Фото: Градске инфо

Игре у песку, бројна игралишта, терени за баскет, библиотека, трава, зеленило, хлад и наравно Дунав. Ко није за бућкање, ту су тушеви. Бројни кафићи и ресторанчићи нуде велики избор хране и пића, тако да не морате носити никакву храну. Деца ионако најчешће траже мини- крофнице са чоколадом, које се продају на разним деловима Штранда.

Улазница: за одрасле симболичних 50 динара, а деца до седам година улаз не плаћају.

2. Базени на Спенсу

Ко више преферира базене, купалишна сезона на Спенсу почела је 15. јуна.

Фото: Градске инфо

Уколико су вам деца непливачи, обавезно мишиће на руке. Базен на Спенсу нема додатних садржаја попут Штранда, осим кафића, у којем уз пиће добијате и лежаљке.

Вода на овом базену је изразито чиста, и овде се можете и расхладити и искупати. Осим отвореног базена, на располагању је и мали затворени базен, тако да можете комбиновати уживање.

У плану је да ускоро, уз реконструкцију парка код Спенса, на овом месту буде изграђен комплекс базена, и то: дечији базен, базен за скокове и мини аква- парк. Верујемо да сви једва чекате овај тренутак.

Улазница за базене на Спенсу: за одрасле је 350 динара, а деца до 12 година плаћају 250 динара.

Базен је на располагању у периоду од 9 до 19 часова.

3. Базени Сајмиште

Неки више воле Спенс, а некима је Сајмиште ближе, па га радије посећују. На Сајмишту су располагању велики олимпијски базен, мали базен и бебећи базен. Поред базена, ту су кафићи, и пространо зеленило, где се може ухватити и природни хлад.

Фото: ТОНС

Будући да се следеће године очекује завршетак радова на изградњи комплекса базена у Футогу, са спортско – рекреативним садржајима, очекује се растерећење базена на Сајмишту.

Такође, интересантан је податак да Град планира да обогати садржај Сајмишта, изградњом аква- парка и додатних терена, чиме ће понуда овог објекта постати још атрактивнија.

Улазнице: за одрасле  је 300 динара, а за децу 200 динара.

Базени су отворени радним данима од 10 до 18.30, а викендом од 9 до 19 часова.

4. Паркови Новог Сада

Наше генерације су баке често водиле у паркове, нарочито у рано преподне или предвече, и то је пракса коју треба преносити са колена на колено. Без обзира колика је температура ваздуха, природно зеленило и хлад снижавају температуру и до 15 степени.

Фото: Градске инфо

Паркови нису само зелена плућа нашег града. Дунавски и Каменички парк су споменици природе, места где се преплићу природа, историја и култура. Футошки парк је станиште специфичних биљних и животињских врста.

А ту су свакако и наш Лимански парк, и диван модеран парк између Новог насеља и Детелинаре.

Пре одласка у паркове, прочитајте по неку занимљивост о овим парковима, испричајте деци причу о месту где их водите.

Фото: Градске инфо

Шта још радити у парку? Свашта. Пошто су стазе у парковима уређене, сви новосадски паркови погодни су како за шетњу, тако и за вожњу бицикла, трицикла, моторића, ролере… Када то досади, правац игралиште, справе или дружење са другом децом.

Један дан у парку може бити и сасвим другачији, понесите ћебенце, сезонско воће или какву другу ужину, друштвену игру или омиљену играчку, и имајте свој пикник. Деца то воле.

Улазница: бесплатно.

5. Новосадско дечије лето

Како не бисмо разбијали главу мозгањем где још са децом, Град је и овог лета, 12. годину заредом организовао летњу манифестацију Новосадско дечије лето.

Фото: PrtSc/DKCNS

У оквиру ове летње манифестације, у периоду од 26. јуна до 26. августа, у нашем граду се одржавају различити бесплатни креативни и спортско – рекреативни програми намењени деци од 3 до 14 година.

Под покровитељством нашег града и Дечијег културног центра Нови Сад, уз подршку преко 30 институција и организација, деци је доступно преко 200 програма.

Место одржавања програма су установе културе и културне станице, док се део представа и програма одиграва и у тржном центру Биг.

Деци су на располагању бројне позоришне, сликарске и вајарске радионице, курсеви кувања, прављења анимираних филмова, радионице програмирања, прављење фризура, учење о обичајима, о Дунаву, знаменитим личностима, тренинзи зумбе, плеса, капуере, и још много, много тога.

Због ограниченог броја места учесника, за неке од активности је неопходна претходна пријава.

Целокупан програм могуће је погледати на страници Дечијег културног центра Нови Сад.

Улазница: бесплатно.

6. Двориште у крају

Када нам наиђе дан са мањком елана и времена, увек нам је на располагању двориште у крају.

Срећом, град континуирано улаже у реконструкције дечијих игралишта и спортских терена, па су деци на располагању модерни и безбедни садржаји. А нама фине клупе за предах или кафу за понети.

Фото: Градске инфо

За одлазак у двориште нема пуно филозофије, близу је, познато је, а неко од друштванца из краја је увек на теренима или игралишту, па дете има своје друштво. Међутим, и ту носимо као и свугде, све – од воде, ужине, играчака, лопти, бицикли.

Наравно, лети се ваља опремити и пиштољима на воду, и тада забави нема краја. Или има, док се неко први не скваси скроз или не почне да плаче.

Надамо се да смо вас подсетили шта све можете са децом, лети, у нашем граду, и да смо вам дали много опција како да искључите досаду на распусту.

Leto u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.