Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Деца која су одрастала на селу имају бољи имунитет

Није непознаница да деца на селу имају много бољи имунитет од деце у граду. Разлог томе је што више времена проводе у природи, играју се на отвореном.
Фото: Pexels/Rdne Stock project

Ово је потврдила и нова ирска студија, извештава Агрархеуте. Сада је научно доказано да боравак на отвореном и контакт са животињама помаже у регулацији имунолошког система.

Здравији живот на селу

Истраживање је спроведено под водством APC Microbiome Ireland (APC) и University College Cork (UCC). Резултати подржавају низ доказа да излагање одређеним стимулансима из околине и факторима начина живота током детињства може да има значајне ефекте на краткорочно и дугорочно здравље особе. Једноставније речено, живот на селу значи здравље.

Фокус студије био је да се утврди у којој мери су фактори животне средине повезани са појавом атопијског дерматитиса или екцема код јужноафричке деце старости између 15 и 35 месеци која живе у руралним и урбаним срединама. Откривено је да је корисно ако имуни систем научи да не реагује претерано у раној фази како би се избегле штетне реакције касније у животу.

Имуни систем деце која су одрасла у руралним подручјима има неколико начина да препозна претње и да се носи с њима. Испитивани су и други фактори, као рецимо како су деца рођена, приход и статус породица.

Боље спречити, него лечити

Студија је открила да су многи важни фактори околине повезани с променама у изложености микробима у првих неколико година живота малог детета. То је кључна фаза у формирању имуног система, јер управо у том тренутку он посебно реагује на утицаје околине као што су инфекције, исхрана и микробиом.

Тај период игра кључну улогу у одређивању граница и токовима реакција имуног система, што је битно код раног откривања болести.

Psihijatar otkriva šta je tehnika slon za smirivanje besa

Преузмите андроид апликацију.