Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Психијатар открива шта је техника слон за смиривање беса

Живимо све брже, обавезама као да никад краја, времена имамо све мање и стрпљење се у свему томе очас посла истопи.
Фото: Pexels/Moose photos

Отуда питање како себе контролисати и избећи импулсивну реакцију у критичној ситуацји, као и шта је најбоље урадити у тренутку кад неко према нама има импулсивни излив беса. О томе говори др Зоран Илић, психијатар, коуч, тренер у комуникацијским вештинама са огромним искуством.

Контролисање сопствене импулсивности је једна од најтежих ствари и захтева вежбу и стрпљење. Упознати себе, препознати окидаче и имати јасну намеру за променом су кључни кораци, каже за почетак,

У том процесу помаже СЛОН, метода за смиривање сопствене љутње. Шта то заправо значи?

С у овом случају представља – стоп.

– Прва реакција треба да буде смиривање. Не прекидајте особу која показује бес, не схватајте ствари лично и обратите пажњу на знакове у телу који сигнализирају напетост. Пре смирења друге особе важно је умирити себе јер љутња обично омета јасне и конструктивне мисли. Идентификација емоција може да помогне, као и техника попут бројања уназад користећи број мобилног телефона.

На реду је слово Л које значи – лагано дишите.

– Усмерите пажњу на дисање. Удахните полако и дубоко, будите свесни издисаја. Ова једноставна техника може смирити тело и ум.

О значи – ослушкујте мисли.

– Пратите своје мисли. Уместо негативних, фокусирајте се на позитивне аспекте ситуације. Уместо да дозволите негативним мислима да вас контролишу, реците себи: ‚Ја контролишем своје мисли и осећања – наводи психијатар Зоран Илић.

Н у овој скраћеници СЛОН значи – наставите даље.

– Поставите себи питање: ‚Шта је најбољи корак сада?‘ и следите то. Ако нисте сигурни, замислите да сте саветник свом пријатељу и поступите према том савету или се запитајте шта би најсмиренији пријатељ урадио у овој ситуацији.

Важно је запамтити да контрола импулсивне реакције захтева праксу. Постепено усвајање ових корака може помоћи да се избегне конфронтација и изнедри смиренија и разумнија реакција, напомиње наш саговорник.

Mirisi koje mačke ne podnose

Преузмите андроид апликацију.