Почетна > Бизнис
Бизнис

Данас штрајк 11.000 индустријских радника у Финској

Радници у неколико компанија из технолошке индустрије ступиће у штрајк у Финској од данас до петка ове недеље, јер није пронађено решење за спор о платама, саопштили су послодавци у тој индустрији.
Фото: Unsplash/jhonkasalo

У саопштењу се наводи да ће штрајк погодити 20 компанија које запошљавају 11.000 радника, наводи Еурактив.

Неуспели преговори о платама између представника послодаваца и синдиката у технолошком и индустријском сектору током викенда, вероватно ће резултирати штрајковима који ће се проширити на друге кључне секторе у земљи.

На основу инфлације од скоро 10 одсто и користећи недавно поравнање плата у Немачкој као мерило, Индустријска унија је захтевала повећање плата за пет одсто годишње, што су чак подржали и послодавци технолошке индустрије Финске, наводи портал.

Ове најаве су се већ прелиле по другим секторима док се други синдикати припремају за покретање сличних акција.

Професионални синдикат и Савез стручног и руководећег особља (ИТН) најавили су тродневни штрајк почетком фебруара. И синдикат радника у приватном услужном сектору, који броји скоро 200.000 чланова, запретио је да ће се придружити.

Вероватно би најштетнији штрајк за извоз земље био онај који би покренуо Фински синдикат транспортних радника (АКТ) који представља 45.000 професионалаца у транспорту, преноси бриселски портал.

Како се наводи, већина колективних уговора у сектору транспорта истиче, а према изворима из финских медија, транспортни радници се спремају за штрајк средином фебруара, преноси Танјуг.

Tom Kruz najplaćeniji, zarađuje bogatstvo za svaku izgovorenu reč

Преузмите андроид апликацију.